Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEĆINA ŽRTAVA SU ŽENE

Dvojici pripadnika srpske paravojske dopunjena prijava za ratni zločin: Ubili šesnaest civila iz Gornjih i Donjih Jama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv dvojice bivših pripadnika srpske paravojske tzv. SAO Krajine, nedostupnih hrvatskih tijelima kaznenog progona, policija je zbog ratnog zločina nad 16 hrvatskih civila koji su pobijeni na glinskom području 1991. podnijela posebno izvješće tužiteljstvu kao dopunu kaznene prijave.

Sisačko-moslovačka policija u petak je objavila da je izvješće podnijela Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, s čijim je Odjelom za ratne zločine dovršila kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da su 39-godišnjak i 43-godišnjak početkom studenoga 1991. sudjelovali u ratnom zločinu nad 16 mještana Donjih i Gornjih Jama.

Osumnjičeni su da su, zajedno s još desetak zasad nepoznatih pripadnika iste postrojbe, iz pravca Gline došli u selo Gornje Jame, gdje je 39-godišnjak uz još trojicu nasilno odveo troje mještana u dobi od 38 do 40 godina, nakon čega ih je zajedno s drugoosumnjičenim i ostalima ustrijelio.

Potom su obojica, zajedno s ostalim pripadnicima te srpske paravojske, ušli u mjesto Donje Jame i na nekoliko lokacija iz vatrenog oružja pobili još trinaest zatečenih mještana, i to sedam žena tada starosti 34, 37, 59, 60, 79, 80 i 82 godine i šest muškaraca u dobi od 36, 54, 57, 60, 62 i 79 godina.

Pročitajte i ovo Teška nesreća u Sisku - 1 na njih pale kamene ploče Policija otkrila detalje tragične nesreće u Sisku u kojoj je poginulo dvoje ljudi

Pročitajte i ovo Policija: Ilustracija - 2 Ružni repovi derbija Gađali policiju kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova: Predložen istražni zatvor za navijače

Od ukupno šesnaest ubijenih civila ekshumirano je i identificirano njih deset, a za preostalih šest osoba do sada nisu pronađena mjesta ukopa posmrtnih ostataka te se još uvijek potražuju kao nestale osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene