Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Dvojica SIS-ovih istražitelja iz HVO-a optuženi za ratni zločin protiv bošnjačkih civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv dvojice bivših istražitelja Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje tereti da su tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH zlostavljali zarobljene civile u logorima Gabela, Silos i Dretelj.

Tužiteljstvo je o podizanju optužnice u slučaju koji su preuzeli od susjedne države izvijestilo na svojoj internetskoj stranici, ne otkrivajući identitet optuženika rođenih 1968. i 1965. godine, a koji su tijekom oružanog sukoba između HVO-a i Armije BiH bili pripadnici brigade HVO-a Knez Domagoj "u svojstvu istražitelja Sigurnosno-informativne službe".

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Obojica se terete za nedjela koja su se u drugoj polovici 1993. dogodila u logorima Gabela i Silos, dok je drugoptuženi navodno sudjelovao i u zločinu u logoru Dretelj, također na području općine Čapljina.

"Okrivljenike se tereti da su veći broj zatočenih civila Bošnjaka ponižavali, fizički i psihički zlostavljali pri čemu su im nanosili tjelesne ozljede, a uslijed tog zlostavljanja jedan je od zatočenih civila i preminuo", navode u tužiteljstvu. Tvrde da su optuženici pritom postupili suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba te Dopunskog protokola.

"U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji mjera opreza obveznog redovitog javljanja policijskom službeniku nadležne policijske postaje u Splitu", kažu u tužiteljstvu, ističući da su informacije u ovom slučaju dobili od Tužiteljstva BiH na temelju Protokola o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene