Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacistički ispad

Dugopoljski HDZ-ovac dizao desnicu u zrak, sve priznao i pokajao se, no Austrija je neumoljiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugopoljski HDZ-ovac Anđelko Bosančić uhićen je tijekom komemoracije na Bleiburškom polju i četvrtak je proveo u pritvoru kod Klagenfurta.

Austrijske pravosudne vlasti dodijelile su mu odvjetnika po službenoj dužnosti. Radi se o dr. Thomasu Romauchu iz Krumpendorfa, s kojim smo razgovarali u četvrtak malo poslije podneva, i to nakon što je u policiji dobio mogućnost uvida u slučaj. U poslijepodnevnim satima spremao se prvi put posjetiti Bosančića u pritvoru i s njim obaviti razgovor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Odvjetnik Romauch potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju da policija i tužiteljstvo terete bivšeg čelnika Općinskog vijeća Dugopolja zbog dizanja desnice u zrak.


Inspektor ga "snimio"

"U prvom je ispitivanju Anđelko Bosančić kazao kako nije koristio Hitlerov pozdrav, nego samo glasnije pjevao. Na to su mu, prema zapisniku koji sam dobio, predočili iskaz policijskog inspektora Ferstera koji je nazočio komemoraciji i bio u neposrednoj Bosančićevoj blizini te sve registrirao.

Nakon toga Bosančić je priznao dizanje desne ruke, ali se branio da ništa loše nije mislio. Također je naveo da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put. Po njegovu mišljenju, pjesma koju često koriste na svojim stranačkim skupovima bila je povod za sve. Na koncu je kazao kako mu je vrlo, vrlo žao zbog svega", kazao nam je austrijski odvjetnik.

"Sud u roku od 14 dana mora odlučiti ostaje li Anđelko Bosančić u pritvoru. Nakon toga tek će uslijediti suđenje, ali vam u ovom trenutku ne mogu reći kada će ono točno početi. Druga je stvar u mojoj strategiji obrane da slučaj ostane na lokalnoj razini i ne ode pred savezno pravosuđe, gdje je ova vrsta kaznenog djela u razini ubojstva ili oružane pljačke. To je sve posljedica negativnih iskustava koja je Austrija imala s Hitlerovim dobom i njegovim naslijeđem", poručuje dr. Romauch.

Poznato je da su u Austriji kazne za veličanje nacističkog režima vrlo rigorozne i kreću se do 10 godina zatvora. Bosančićev odvjetnik ipak je optimističan i drži da se to u ovom slučaju neće dogoditi, ali isto tako dodaje da su austrijske vlasti još prije ovogodišnje komemoracije, a poučene incidentima s prijašnjih, uvele nultu stopu tolerancije na bilo kakve nacističke i ekstremističke ispade.

Ni na sudu u Klagenfurtu u četvrtak nisu željeli izlaziti s datumom izvođenja pred suca i odlukom o zadržavanju Bosančića u zatvoru, te još petorice hrvatskih i jednog slovenskog državljanina, a kamoli o početku suđenja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene