Bleiburg, ilustracija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Bleiburg, ilustracija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dugopoljski HDZ-ovac Anđelko Bosančić uhićen je tijekom komemoracije na Bleiburškom polju i četvrtak je proveo u pritvoru kod Klagenfurta.


Austrijske pravosudne vlasti dodijelile su mu odvjetnika po službenoj dužnosti. Radi se o dr. Thomasu Romauchu iz Krumpendorfa, s kojim smo razgovarali u četvrtak malo poslije podneva, i to nakon što je u policiji dobio mogućnost uvida u slučaj. U poslijepodnevnim satima spremao se prvi put posjetiti Bosančića u pritvoru i s njim obaviti razgovor.

Vezani članci Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Plenković rekao da se razmišlja o uvođenju COVID potvrda u socijali: "To je logično i normalno" Putnički zrakoplov (foto: Arhiva/AFP) Drama na letu: Rus se zaključao u toalet, pa je avion morao prisilno sletjeti, policija pretražila prtljagu

Odvjetnik Romauch potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju da policija i tužiteljstvo terete bivšeg čelnika Općinskog vijeća Dugopolja zbog dizanja desnice u zrak.


Inspektor ga "snimio"

"U prvom je ispitivanju Anđelko Bosančić kazao kako nije koristio Hitlerov pozdrav, nego samo glasnije pjevao. Na to su mu, prema zapisniku koji sam dobio, predočili iskaz policijskog inspektora Ferstera koji je nazočio komemoraciji i bio u neposrednoj Bosančićevoj blizini te sve registrirao.

Nakon toga Bosančić je priznao dizanje desne ruke, ali se branio da ništa loše nije mislio. Također je naveo da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put. Po njegovu mišljenju, pjesma koju često koriste na svojim stranačkim skupovima bila je povod za sve. Na koncu je kazao kako mu je vrlo, vrlo žao zbog svega", kazao nam je austrijski odvjetnik.

"Sud u roku od 14 dana mora odlučiti ostaje li Anđelko Bosančić u pritvoru. Nakon toga tek će uslijediti suđenje, ali vam u ovom trenutku ne mogu reći kada će ono točno početi. Druga je stvar u mojoj strategiji obrane da slučaj ostane na lokalnoj razini i ne ode pred savezno pravosuđe, gdje je ova vrsta kaznenog djela u razini ubojstva ili oružane pljačke. To je sve posljedica negativnih iskustava koja je Austrija imala s Hitlerovim dobom i njegovim naslijeđem", poručuje dr. Romauch.

Poznato je da su u Austriji kazne za veličanje nacističkog režima vrlo rigorozne i kreću se do 10 godina zatvora. Bosančićev odvjetnik ipak je optimističan i drži da se to u ovom slučaju neće dogoditi, ali isto tako dodaje da su austrijske vlasti još prije ovogodišnje komemoracije, a poučene incidentima s prijašnjih, uvele nultu stopu tolerancije na bilo kakve nacističke i ekstremističke ispade.

Ni na sudu u Klagenfurtu u četvrtak nisu željeli izlaziti s datumom izvođenja pred suca i odlukom o zadržavanju Bosančića u zatvoru, te još petorice hrvatskih i jednog slovenskog državljanina, a kamoli o početku suđenja.