Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni vrh u Vukovaru

Josipović: Hrvatska nije kao što je bila prije 20 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Dana državnosti vijence podno Spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari položili su i svijeće zapalili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te Vlade na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor.

Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće i kod Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TUŽNA OBLJETNICA Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti Slika nije dostupna Intervju za Dnevnik Nove TV Josipović otkrio koga u politici smatra odgovornim za blokadu kolone u Vukovaru

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je novinarima na Ovčari kako je 20 godina jedne mlade države kao što je Hrvatska velika i važna obljetnica. 'Hrvatska nije ista kao što je bila. Napredujemo i razvijamo se', ocijenio je Josipović dodajući kako današnji dan razumije 'i kao pogled u natrag na sve ono što je bilo dobro i loše, ali isto tako i kao pogled u budućnost'.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je kako su ovi dani za Hrvatsku dani ponosa 'kada moramo uzdignuta čela gledati prema unaprijed'. 'Ostvarili smo drugi važan veliki cilj, a to je završetak pregovora s Europskom unijom. Govoreći u ime vlade želim i ovdje na Ovčari reći da taj trenutak, osvajanje tog važnog i prevažnog cilja posvjećujemo hrvatskim braniteljima', kazala je Kosor.

Uz premijerku Kosor i vladino izaslanstvo pri polaganju vijenaca bio je i vukovarski branitelj Tihomir Purda.

Predsjednici države, Sabora i Vlade zatim su otišli u vukovarsku vojarnu 204. vukovarske brigade , gdje je počela svečana promocija 14 polaznika 13. naraštaja Ratne škole 'Ban Josip Jelačić', koja je najviša razina izobrazbe u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Promocijom u vukovarskoj vojarni započela je svečanost kojom će se obilježiti završetak školovanja polaznika vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski' za potrebe Oružanih snaga. Na promociji su, osim državnog vrha, nazočili članovi obitelji i rodbina polaznika te njihovi predavači i vojni zapovjednici, predvođeni načelnikom Glavnog stožera OS RH general pukovnikom Dragom Lovrićem.

Hrvatske vojne škole u školskoj 2020./11. završilo je ukupno 379 polaznika svih razina izobrazbe među kojima i 15 polaznika oružanih snaga BiH, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Promocija polaznika ostalih vojnih škola, izuzev Ratne škole 'Ban Josip Jelačić', održana je jučer na svečanosti u Hrvatskome vojnom učilištu u Zagrebu.

Program je počeo u prijepodnevnim satima polaganjem vijenaca izaslanstva škola HVU-a na Memorijalnom gorblju žrtava iz Domovinskog rata te misom zahvalnicom u crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata Jakov Mamić. Uslijedio je svečani mimohod polaznika ulicama Vukovara, na kraju kojeg je izaslanstvo HVU-a položilo vijenac kod Križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene