Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Predstavnica prvostupanjskih sudaca demantirala da je postignut dogovor o rastu plaća: "Dogovorili smo se samo o nastavku pregovora"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Dnevnik Nove TV
Plaće sudaca prvostupanjskih sudova bit će od 1. kolovoza veće za 22 do 24 posto, što znači da će najmanja plaća iznositi oko dvije tisuće eura, dok će svi pravosudni dužnosnici dobiti osam posto veću osnovicu, rekao je u srijedu državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović. Predstavnica prvostupanjskih sudaca ga je demantirala.

Održan je sastanak radne skupine o sudačkim plaćama. Iz Ministarstva pravosuđa rekli su kako je dogovor postignut te da će osnovica plaće svim pravosudnim dužnosnicima porasti za 8 posto, a da će plaće prvostupanjskim sucima rasti od 22 do 24 posto.

Međutim, za Dnevnik Nove TV, Biserka Pavković Fućak, predstavnica prvostupanjskih sudaca u radnoj skupini, to je demantirala.

Pavković Fućak kaže kako je postignut dogovor samo o nastavku pregovora. Radna skupina sastat će se opet 5. svibnja, a suci ne odustaju od svojih zahtjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izdana tjeralica Maloljetnik iz odgojnog zavoda prevezen na pogreb pa pobjegao: Pomogla mu grupa ljudi, napali policajce

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović ranije je izjavio: "U prvoj fazi podignut ćemo osnovice svim pravosudnim dužnosnicima za osam posto, a koeficijente sucima općinskih sudova, trgovačkih prvostupanjskih i upravnih prvostupanjskih sudova za oko 14 posto. Za suce prvog stupnja i zamjenike općinskih državnih odvjetnika to znači povećanje od 22 do 24 posto, što ovisi o drugim stvarima poput prireza", rekao je Martinović nakon trećeg sastanka radne skupine koja se bavi pitanjem uređenja plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Predloženi zakon o izmjenama Zakona o plaćama sudaca trebao bi biti prihvaćen u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke, a isplata uvećanih plaća počinje od 1. kolovoza, najavio je državni tajnik.

Pročitajte i ovo Vesna Horvath Žale se zbog plaća Suci se spremaju na bunt: "Dovedeni smo do ruba, bačeni smo na koljena"

"Suci prvostupanjske razine će doći na najmanje oko 2000 eura, a bit će onih koji će prijeći taj iznos, s obzirom na to da imaju staž i plaćaju manji prirez", kazao je.

Za ozbiljnije podizanje plaća trenutačno nema prostora, napomenuo je Martinović, s obzirom na to da se u najavljeno povećanje ide bez provedbe rebalansa proračuna.

Državni tajnik poručio je da se radna skupina na dosad održanim sastancima nije bavila usporedbama plaća sudaca s nekim drugim radnim mjestima, poput savjetnika na Vrhovnom sudu.

"Puno je toga izašlo u javnost što ne stoji. Neto plaće savjetnika na Vrhovnom sudu nisu 3000 eura. Mi smo danas dobili podatke od sudaca Vrhovnog suda da se te plaće kreću od 1600 do nešto više od 2000 eura. Nije točno ni to da su sve plaće savjetnika veće od plaća prvostupanjskih sudaca", rekao je Martinović.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud RH Proširena sjednica O plaćama sudaca raspravljat će se i na Vrhovnom sudu: Otkrili koliku plaću imaju neki na Zrinjevcu

Osim u visini plaća, do promjena bi trebalo doći i u načinu određivanja plaća, koje bi se kretale ovisno o rastu ili padu određenih statističkih pokazatelja.

"Bilo je govora da osnovica ne bude nominalno određena, nego da bude vezana za nešto. Druga strana predlagala je prosječnu plaću, neki bruto, neki neto. To ćemo vjerojatno poštovati kako se zbog inflacije ne bi često morala mijenjati osnovica. No to tek trebamo utvrditi i bit će na stolu radne skupine", naglasio je državni tajnik.

Premda se u javnosti spominjala mogućnost "bijelog štrajka" tijekom kojeg bi suci radili samo na hitnim slučajevima, Martinović ne očekuje da će do njega doći.

"Ne očekujem da bi bilo tko ozbiljan u sudbenoj vlasti promišljao na način da se može raditi opstrukcija, dok građani i poduzetnici očekuju da sudovi dijele pravdu", kazao je.

Što se tiče ostalih materijalnih prava, razgovarat će se još o pravu na naknadu putnog troška do radnog mjesta, pravu na naknadu za znanstvenu titulu i o kvalitetnijem uređenju naknada za bolovanje, najavio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene