Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žale se zbog plaća

Suci se spremaju na bunt: "Dovedeni smo do ruba, bačeni smo na koljena"

Aktualno Galerija Suci se spremaju na bunt - 1 Suci se spremaju na bunt - 1 Foto: DNEVNIK.hr Suci se spremaju na bunt - 2 Suci se spremaju na bunt - 2 Foto: DNEVNIK.hr Suci se spremaju na bunt - 3 Suci se spremaju na bunt - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Horvath Galerija 1/4 >>
Sudac s Krka koji je zlovoljom zbog plaće opravdao odgodu ročišta vrh je ledenog brijega problema koji prijete i blokadom rada sudova. Sucima je prekipjelo i spremaju se na bunt – prijete bijelim štrajkom ako im Vlada ne poveća plaće. Poručuju da su bačeni na koljena i žele da im se plaća poveća.

Sutkinja Vesna Horvath za Dnevnik Nove TV je rekla da su suci prvog stupnja u ponižavajućem i diskriminirajućem položaju. Već 23 godine plaća im se ne miče s mjesta.

"Osim na devet posto, za razliku od prosječne plaće, koja je u Hrvatskoj rasla oko 125 posto", rekla je reporterki Josipi Krajinović.

Sad traže plaću od 3000 eura neto, odnosno da se izjednači s plaćama sudskih savjetnika na Vrhovnom sudu.

"Mi kao suci odgovaramo svojim znanjem, svojim pozivom i stojimo iza svake sudske odluke, dok sudski savjetnici ne donose odluke pod svojim imenom, nego ih ovjerava i potpisuje mentor", rekla je Horvath.

Pročitajte i ovo Sudac odgodio ročište zbog zlovolje i visine plaće - 1 Nezadovoljan plaćom Pljušte reakcije zbog zlovolje suca s Krka: "Ne smije se nitko igrati tuđim ljudskim sudbinama"

Suci traže 1300 eura povišice, a Vlada im nudi 300. Prijedlog Ministarstva pravosuđa je da se u prosjeku plaća suca prvostupanjskog suda poveća s 1668 na 1992 eura neto. Za suce je to neprihvatljivo.

"To čak ne pokriva ove troškove koji su porasli u ovoj godini", rekla je Horvath.

Ako traženu plaću ne dobiju do lipnja, idu u bijeli štrajk i prosvjedovati na Markov trg. Sudac Vrhovnog suda Damir Kos pita se koliko je sudbena vlast neovisna.

"S pravom mi možemo govoriti da se postavlja pitanje neovisnosti sudbene vlasti uopće, ako imamo takvu situaciju da nam Ministarstvo pravosuđa zastupa, u formiranju proračuna, interese sudbene vlasti. Dakle, s jedne strane vam kažu da ste kao sudbena vlast neovisna, ali budite neovisni bez novaca, a imat ćete novaca toliko koliko vam ja hoću dati", rekao je Kos.

Žale se i na loše uvjete rada

Suci se žale i na loše uvjete rada. Tvrde da nemaju opreme, a službenici odlaze.

"U 2023. je otišlo 30 ljudi, a još ih je petero najavilo odlazak", rekla je sudska službenica i sindikalna povjerenica Marija Paun.

Nitko se, kaže, ne javlja na natječaje pa se radi više za najniže plaće.

"Službenička plaća nekog početnika koji je tek došao je 4500 tisuće kuna, odnosno 600 eura. Traže od nas da se strpimo, ministar razumije naše probleme, ali rješenje nam nije ponuđeno", rekla je Paun.

Pročitajte i ovo Na sudovima zastarjela oprema i slučajevi - 1 Teški uvjeti rada Krvna slika hrvatskog pravosuđa: Ispituje se zastarjelom opremom, zgrade su derutne, a automobili opasnost u prometu

Zbog plaće je i sudac s Krka Anton Hlača izrazio zlovolju pa odgodio više ročišta te mu prijeti stegovni postupak.

"Kolegi je samo možda malo nezgodan izraz 'zlovoljan', a ja ljudski suosjećam s njim, kao i svi moji kolege. Dovedeni smo do ruba, bačeni smo na koljena i ne možemo više", rekla je Horvath.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasio se i Vrhovni sud Suca ''spopala zlovolja'', njegov postupak zgrozio je javnost. Uslijedila je isprika: ''Moja odluka nije bila odraz bahatosti...''

U srijedu ih čeka sastanak u Ministarstvu. Ako im se zahtjevi ne ispune, radit će samo na hitnim slučajevima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene