Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jurišićeva

Državne nekretnine: "Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici"

Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 2
Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Državne nekretnine, društvo koje upravlja stanom u državnom vlasništvu u Jurišićevoj 8, kojim se koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, priopćilo je u utorak da su tempo obnove zgrade diktirali drugi suvlasnici.

"Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici, a Društvo je predstavljalo RH sa 36 posto suvlasništva i dalo potrebne suglasnosti kako bi se zgrada obnovila", navodi se u priopćenju Državnih nekretnina.

To društvo istaknulo je da upravljaju stanom u Jurišićevoj 8, u zgradi u kojoj se nalazi šest jedinica, odnosno pet poslovnih prostora i državni stan na trećem katu kojim se koristi Frka-Petešić. U ostatku zgrade su poslovni prostori, a u potresu su jače stradale jedinice na višem katu zgrade nego u prizemlju zgrade. Točnije, u stanu je, između ostaloga, stradao vanjski, zabatni zid koji se proteže kroz dvije prostorije u tom stanu, navode u priopćenju.

Ističu da poslovni prostori u potresu nisu oštećeni na način da su zahtijevali intervenciju, a da su oni, kao upravitelj državnog stana, sudjelovali u njegovoj konstrukcijskoj i nekonstrukcijskoj sanaciji.

"Kako su oštećenja po ostalim stanovima u zgradi izveli sami stanari/suvlasnici, tako je i Društvo zbog hitnih mjera sanacije nakon potresa u ožujku s ciljem dovođenja stana u prvobitnu funkciju za nekonstruktivna oštećenja stana utrošilo oko 40 tisuća kuna (+PDV), a za konstruktivna oštećenja 124 tisuće kuna (+PDV)", navode u priopćenju. Dodaju da je općepoznata činjenica da je zgrada u Jurišićevoj 8 među prvima obnovljena u centru Zagreba.

Iz Državnih nekretnina dodaju i da se obnova koju provodi Republika Hrvatska putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ne može dovesti u vezu s intervencijama koje provodi ovo Društvo.

Kažu da je društvo tu "u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama te se obnove zgrada provode putem upravitelja i predstavnika suvlasnika", što je bio slučaj i sa zgradom u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu.

Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 2 Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Dodaju i da su kao javni naručitelj, postupali po zakonu i poštivali pravila javne nabave i zakonsku građevinsku regulativu te da su pratili brzinu reakcija suvlasnika kao i njihov tempo obnove.

Pročitajte i ovo Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Tko koristi državne stanove: Od 128 stanova koje država ima u svom vlasništvu - njih 35 još je slobodno!

Pročitajte i ovo Koristenje stanova - 1 Slučajnost ili ne? Kako je obnovljena sporna zgrada: ''Suvlasnici su sami snosili troškove obnove svojih stanova privatno''

"Javnost je već upoznata s time da obnova ide brže ukoliko su suvlasnici složni sa smjerom obnove te u ovom slučaju najveću zahvalu, prema saznanjima Društva, za sanaciju i protupotresnu obnovu zgrade u Jurišićevoj 8 treba uputiti svim suvlasnicima i predstavnici suvlasnika koja je bila menadžer projekta obnove zgrade", navode u priopćenju.

Ističu i da su do sada u Zagrebu i Sisku sanirali sedam objekata kojima upravljaju, a da je sanacija još dva objekta u tijeku.

Dodaju i da je Frka-Petešić svojevoljno boravio u stanu za vrijeme popravka i to na vlastitu odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene