Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajnost ili ne?

Kako je obnovljena sporna zgrada: ''Suvlasnici su sami snosili troškove obnove svojih stanova privatno''

Aktualno Galerija Zvonimir Frka Petešić Zvonimir Frka Petešić Foto: DNEVNIK.hr Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koristenje stanova - 1 Koristenje stanova - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koristenje stanova - 2 Galerija 1/4 >>
Živi u državnom stanu, stan je oštećen u potresu. Stan je ekspresno obnovljen i on nije utjecao na brzinu obnove.

U središtu Zagreba se nalazi stan u vlasništvu države koji koristi šef premijerovog kabineta Zvonimir Frka Petešić. Obnovljen je samo par mjeseci nakon potresa. Slučajnost ili ne?

''Nisam se time bavio, ja sam najmoprimac, nisam vlasnik stana, nisam se bavio obnovom te zgrade niti jednog stana'', kazao je Frka Petešić. Premijer, kao i resorni ministar, također ne vide ništa sporno. ''Nikakve ekspresne obnove nije bilo, dogodio se proces takozvane samoobnove'', kazao je ministar graditeljstva Darko Horvat.

Za oporbu indikativna informacija. Loša je poruka, poručuju, da se obnavlja stan u kojem živi premijerov najbliži suradnik, a ostali su na čekanju. Sanaciju stana tvrtka Državne nekretnine platila je 140 tisuća kuna. Predstojnik premijerovog ureda tvrdi da je bio samo nijemi promatrač, bez povlastica.

Država ni ovdje nije odradila posao. Kao suvlasnik zgrade dala je tek suglasnost ostalima za podizanje kredita za obnovu. Nosioc obnove bila je Viktorija sa svojim suprugom. ''Suvlasnici su sami snosili troškove obnove svojih stanova privatno, gdje sam ih u početku uputila da će ih taj iznos koji će tada platiti za godinu i pol platiti za skidanje žbuke'', kazala je Viktorija Ćurić u Dnevniku Nove TV te dodala da joj država nije vršila otpor za taj kredit što je molila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekspresna obnova stana Grbin o nastaloj frci s Frkom: ''Plenković i njegova Vlada su se po tko zna koji put narugali u lice građanima''

Pročitajte i ovo Ariana Vela STRUKA UPOZORAVA Hrvatska je propustila veliku priliku. Što će biti s novcem iz EU-a za obnovu? ''Spasiti što se spasiti da, ali odmah osigurati nove izvore financiranja''

No, država se kao suvlasnik zgrade nekad ponaša kao majka, a nekada kao maćeha. ''Zgrada na uglu Đorđićeve i Petrinjske ulice simbol je zagrebačkog potresa, ali i neuspješne obnove. Iako je država suvlasnik nije se ponašala kao dobar gospodar. Gotovo dvije godine bile su potrebne da se donese obično rješenje o njezinom rušenju, unatoč činjenici da se od potresa nekoliko puta urušavala i predstavljala opasnost'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Frka Petešić nakon što mu je stan oštećen imao je izbora. Otići u najam ili od države zatražiti drugi. Pravo na to daje mu funkcija, iako je od rođenja živio u inozemstvu. 

Više o obnovi stana pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene