Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO KOGA (NE) ČEKA

Plenkovićevom predstojniku ekspresno obnovili stan: ''Selio sam se iz jednog dijela stana u drugi dok je trajala obnova, to nije bilo ugodno''

Zvonimir Frka- Petešić
Zvonimir Frka- Petešić Foto: DNEVNIK.hr
Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Zvonimir Frka Petešić obratio se javnosti i poručio da nisu točni medijski natpisi kojima se sugerira da je zgrada u kojoj on živi u samom centru Zagreba ekspresno došla na red za obnovu zbog stana u kojem je on najmoprimac.

Nakon što je Zagreb 22. ožujka 2020. pogodio snažan potres, u većem dijelu stana koji koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Zvonimir Frka Petešić nije se moglo živjeti zbog oštećenja.

Riječ je o državnom stanu od 96 kvadrata na trećem katu zgrade u samom centru Zagreba, a njime upravlja tvrtka Državne nekretnine. S obzirom na to da je tvrtka u kratkom roku raspisala jednostavnu nabavu, Frka kao Plenkovićev predstojnik, prema pisanju Nacionala, nije morao dugo čekati na obnovu.

U kratkoj izjavi za medije u Banskim dvorima Frka Petešić je istaknuo da medijski napisi nisu točni: "Nakon potresa 22. ožujka u zgradi u kojoj ja živim suvlasnici stanova su se okupili zahvaljujući okolnosti da je jedan od suvlasnika bračni par Čurić, o tome je bilo dosta napisa u medijima, jako brzo se krenulo u obnovu i hitne sanacije''.

''U toj zgradi je, mislim, osam stanova, jedan je u vlasništvu Državnih nekretnina i oni su uključili i njih da bi mogli krenuti u cjelovitu obnovu zgrade jer bez uključivanja svih suvlasnika to ne bi bilo moguće. Ja s tim nemam veze niti sam na bilo koji način bio uključen. Oni su najzaslužniji što je to krenulo tako brzo. Ja nisam vlasnik stana pa nisam mogao sudjelovati u tome", istaknuo je Frka-Petešić.

"Ja sam stjecajem okolnosti u tom stanu i ni na koji način nisam sudjelovao. Oni su 2. travnja imali sastanak svih suvlasnika na inicijativu bračnog para Ćurić, gospodin je građevinar, i krenuli su u proceduru te je nekoliko stanova već krenulo u obnovu i nakon toga je krenula obnova stana u kojem ja živim", kazao je predstojnik Plenkovićeva ureda.

Upitan je li točno da je stan koji koristi obnovljen u režiji Državnih nekretnina prije nego što je krenula ukupna obnova zgrade i da je ugovor za obnovu stana koji koristi sklopljen mjesec dana nakon potresa, odgovorio je da on to ne zna i da je to pitanje za Državne nekretnine te je za niz detalja oko obnove kazao da su to pitanja bračnom paru Ćurić.

''Državne nekretnine su imale svog podizvođača'', kazao je, ali i naglasio: "Nisam urgirao ni kod koga da se krene u što hitniju obnovu''.

"Ja sam najmoprimac i nisam se bavio obnovom. Selio sam se iz jednog dijela stana u drugi dok je trajala obnova, to nije bilo ugodno. Ne znam kad je točno počela obnova zgrade, mislim da je bilo par mjeseci nakon potresa", rekao je i uputio medije da se za detalje obrate vlasnicima i suvlasnicima.

"Državne nekretnine su pronašle izvođača radova i našli sav taj građevinski materijal, ali najbolje da pitate vlasnike i suvlasnike. Koliko shvaćam, da se Državne nekretnine nisu uključile u obnovu, one bi usporile obnovu cijele zgrade", rekao je Frka Petešić, koji nije bio siguran koju je boju naljepnice imala zgrada, kao ni točan datum početka obnove stana koji koristi, ali da misli da je to bilo nekoliko mjeseci nakon potresa, a  koliko se sjeća - konzervatori nisu ulazili u stan.

Pročitajte i ovo Ariana Vela STRUKA UPOZORAVA Hrvatska je propustila veliku priliku. Što će biti s novcem iz EU-a za obnovu? ''Spasiti što se spasiti da, ali odmah osigurati nove izvore financiranja''
Pročitajte i ovo Darko Horvat KOALICIJSKI SASTANAK Vlada priprema paket mjera za ublažavanje cjenovnih udara: "Premijer je zadužio ministre"

Nakon medijskih napisa o ekspresnoj obnovi zaredao je niz kritika u javnosti pa tako i oporbi, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je da istovremeno ''građani Zagreba i Banije više od godinu dana čekaju početak obnove'' i zaključio da su se ''Plenković i njegova Vlada po tko zna koji put narugali u lice građanima koji već drugu zimu za redom žive u kontejnerima''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene