Država je Općini Konavle poklonila austro-ugarsku tvrđavu u kojoj će se nakon obnove otvoriti muzej. Bit će to dodatni sadržaj u mjestu u kojemu nezaposlenost iznosi tek četiri posto.

Galerija


Jesen je službeno stigla i u Konavle, no zahladnjenje turistima ne smeta previše jer ionako su sada u Cavtatu većinom Britanci.

Vezani članci Direktor hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić (Foto: Dnevnik.hr) Direktor Hrvatske turističke zajednice objasnio zašto turista ima, ali ih ne vidimo: "Dopustite mi pojašnjenje, podaci će se promijeniti" Zračna luka Split (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Iz cijelog svijeta: Više od 100.000 putnika ovog će vikenda proći kroz splitsku zračnu i trajektnu luku

U Konavlima je ova sezona zabilježila rast od 14 posto, a ostvareno je 750 tisuća noćenja. Cavtat biraju oni koji žele mir.

Zaljubljenici u umjetnost prvo će posjetiti rodnu kuću Vlaha Bukovca koja čuva njegove radove, originalni atelje i vrijedne privatne predmete. "Biti u kući gdje je rođen i gdje je slikao zaista je jedinstveno, na ovaj način možete otkriti tko je ovaj slavni slikar bio i približiti se njegovu radu. Kuća je sjajno osmišljena", kaže Michael iz Berlina.

Za kulturu Konavala stigao je i bitan poklon države. Naime, Općina Konavle dobila je tvrđavu na Prevlaci u kojoj će se nakon obnove otvoriti Muzej austro-ugarske mornarice.

"I status se mijenja. Više to nije točka stradanja, napadanja, otimanja već točka gdje dolaze prijatelji, Općina Konavle i Društvo prijatelja dubrovačke starine", kaže ministar državne imovine Goran Marić.

Cilj je cijelu Prevlaku turistički aktivirati, no prije svega načelnik općine ističe kako treba riješiti pravo vlasništva lokalnog stanovništva. Razvoj Prevlake donijet će nova radna mjesta u Konavle u kojima je nezaposlenost tek 4 posto, a radna snaga na krajnjem jugu traži se gotovo cijelu godinu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr