Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sudac ne vodi računa o sitnicama"

Premijerov komentar na latinskom teško će pomoći obitelji Kostanjevac, kojoj zbog duga od 0,01 lipe prijeti ovrha od 13.000 kuna

Melis Kostanjevac i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr)
Melis Kostanjevac i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Melis Kostanjevac i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Država malim poduzetnicima ne prašta ni dug od 0,01 lipe. Naime, obitelji Kostanjevac ovrha od 13 tisuća kuna prijeti upravo zbog duga u tom iznosu. Međutim, ovo nije jedini slučaj tog tipa. Poduzetnici visoke kazne plaćaju i zbog veličine slova na papirima. Upitan za komentar, premijer Plenković rekao je: "Sudac ne vodi računa o sitnicama."

Država obitelji Kostanjevac prijeti ovrhom od 13 tisuća kuna radi jedne lipe nepostojećeg duga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Mladen Milaković Mladen Milaković Preminuo poznati dalmatinski poduzetnik

"Mi smo sve platili unaprijed. Država je radila s našim novcima i sad nas zbog toga kažnjava", rekla je Melis Kostanjevac.

O cijelom slučaju novinari Nove TV upitali su Martinu Dalić, ministricu gospodarstva.

"Pozivam i upućujem državne institucije da u svom radu postupaju i logično i sa zrnom soli. Mislim da nikome ne koristi praksa prema kojoj se ljude kažnjava zbog iznosa iza decimalnog zareza", rekla je ministrica Dalić.

No, još jučer Zavod za zapošljavanje jasno je poručio kako milosti neće biti.

"Ako su službe to utvrdile mi ne možemo poduzimati ništa drugo", rekao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Samo jedan od mnogo apsurdnih primjera

Apsurdnih primjera je još. U slučaju na koji je ukazala računovotkinja Vesna Varšava kazne je, bez ikakvog razgovora, pisala Porezna uprava.

"Radi jednog slova razlike poduzetnik je kažnjen s 10 tisuća kuna. Na računu bila oznaka 'p1', a u sustavu porezne uprave prijavljeno je 'P1'", rekla je Varšava.

Osim što ih je kaznila, država im je prethodno i dopustila da u sustav upišu krivu oznaku.

"Sustav dozvoljava da se fiskalizira račun s oznakom prostora koji nije prijavljen u poreznoj. Mislim da bi se svi informatičari složili da je ovo vrlo jednostavno za riješiti i da se to uopće nije smjelo niti dogoditi", dodala je Varšava.

Premijer je problem komentirao na latinskom

Država Vas može kazniti i ako papire i razne fakture ne čuvate najmanje 12 godina. Procjene su da poduzetnici na to godišnje potroše oko pola milijarde kuna.

"Firma iz Varaždina ima 1.500 do 2.000 izlaznih računa dnevno i mora ih čuvati 12 godina. Radi se o 12 i pol milijuna listova. Možete misliti kolika bi bila ušteda kad poduzetnici morali kupovati papire, tonere, printere za tih 12 i pol milijuna listova", rekao je poduzetnik Ivica Metlikovec.

I dok država najavljuje kako će poduzetnicima postati partner, a istovremeno kažnjava radi malih i velikih slova, lipa, papira i pečata. Premijer Andrej Plenković prijetnje ovrhom nakon jedne lipe duga komentirao je na latinskom.

"Rekli bi stari Latini: 'De minimis non curat praetor.'", rekao je Plenković.

Za obitelj Kostanjevac i sve poduzetnike koji možda nisu razumjeli, premijer kaže: "Sudac ne vodi računa o sitnicama."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene