Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je s cijenom vode

DRASTIČNE RAZLIKE NA PODRUČJU CIJELE HRVATSKE 'Šparam, a ne vrijedi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednaka količina vode iste kvalitete u jednom dijelu Hrvatske stoji devet, a u drugom 27 kuna! Iako bi pravo na financijski pristupačnu vodu trebalo biti bez diskriminacije, u praksi je sasvim drugačije. Cijena vode iz istog vodovoda razlikuje se i u susjednim mjestima.

Jednaka količina vode iste kvalitete u jednom dijelu Hrvatske stoji devet, a u drugom 27 kuna! Iako bi pravo na financijski pristupačnu vodu trebalo biti bez diskriminacije, u praksi je sasvim drugačije. Cijena vode iz istog vodovoda razlikuje se i u susjednim mjestima.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Čaša vode u Novigradu i čaša vode u Poličniku nema istu vrijednost! Iako imaju istog isporučitelja vode. Katina iz Novigrada prostorni metar plaća 15, a Mladen iz susjednog Poličnika nešto više od 9 kuna.

'Kad ti pogledaš račun koliko si potrošio vode, a koliko ovog naslažu ispod, više plaćamo svega ovog drugoga nego potrošnju vode', kazala je Katina Baždarić iz Novigrada.

Žive u različitoj općini

Katina živi sama no ljeti vodu plaća gotovo jednako koliko i Mladenova šesteročlana obitelj.

'Za mene nepravedno jer i Novigrad i Poličnik i ova sela tu koriste vodu sa Zrmanje, znači isti cjevovod', kazao je Mladen Deša iz Poličnika.

Ali različita općina! U Novigradu traju radovi na vodoopskrbi, pa načelnik time objašnjava skuplje račune.

'Radi se o velikim iznosima, koje, praktički, pokušavamo vratiti iz naknade za razvoj', objasnio je načelnik Novigrada, Joso Klapan.

Voda je samo naizgled jednaka za sve jer cijenu diktiraju lokalni isporučitelji, vodovodi, koji uvjetuju varijabilne i fiksne troškove, ali tu su još općine i gradovi koji mogu odrediti naknade za odvodnju i vodoopskrbu. Eto objašnjenja zašto Katinino cvijeće upija skuplju, a Mladenova mačka pije jeftiniju vodu.

Drastične razlike

Na području cijele Hrvatske razlike su još drastičnije. Prema podacima Ureda pučke pravobraniteljice, najniža cijena je 9 kuna i 23 lipe po prostornom metru, dok je najveća trostruko veća, 27 kuna i 79 lipa. Među najskupljima su otoci Krk, Cres i Lošinj, dok je najjeftinije u kontinentalnom dijelu.

U Trpinji kraj Vukovara cijena vode je 9 i pol kuna. Ali zbog životnog standarda Gospava vodu štedi  kao da je suho zlato.

'Ništa ne trošim. Osnovno što moram, operem na ruke, ne trošim ni u mašinu, ni nigdje, sve šparam, a ne vrijedi', kazala je Gospava Petrović iz Trpinja.

Pravo na pitku vodu ima svatko, no različite su cijene dovele do velikih životnih razlika. Doslovno, poput mačke na vrućem betonu koja o životu ribice u vodi može samo sanjati.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene