U petak navečer oko 23 sata županijski centar 112 Zadar zaprimio je više dojava o požaru na otvorenom na otoku Lavdara u zadarskom arhipelagu. Vatra je ugrožavala stambene objekte pa je hitno provedena evakuacija50-ak osoba s otoka, koji su smješteni u hotelima na Dugom otoku.

Galerija


Požar koji je planuo u petak kasno navečer na otoku Lavdara u zadarskom arhipelagu brzo je ugrozio kuće na zapadnom dijelu otoka. Županijski centar 112 u Zadru odmah je po dojavi obavijestio nadležne službe te su na otok poslana plovila pomorske policije i Lučke kapetanije, kao i vatrogasci JVP Zadar i DVD Sali.

Pola sata nakon ponoći plovilima pomorske policije, Lučke kapetanije i privatnim brodicama započela je evakuacija 50-ak osoba s otoka Lavdara koji su prebačeni u Sali na Dugom otoku. Smještaj im je osiguran u dva hotela no većina se nalazi kod mještana.

Povlačenje broda nasukanog na slapovima Save kod toplane zbog visokog vodostaja VIDEO Tomašević se oglasio o odsukavanju broda na Savi, u akciji sudjelovala i vojska. U Slavoniji olujno nevrijeme, nestanak struje, intervencije vatrogasaca...

Kanaderi gase požar (Foto: Dnevnik.hr) Vatrogasci nakon cjelonoćne borbe uz pomoć kanadera i helikoptera uspjeli lokalizirati požar na Braču

Na Lavdari požar gase vlasnici objekata i vatrogasci, s njima je i načelnik stožera civilne zaštite općine Sali Ivan Orlić koji je koordinirao evakuaciju, a u pomoć gašenju požara pozvani su Air traktor i Canadair. Dva vatrogasca lakše su ozlijeđena zbog pada prilikom intervencije.

Prema posljednjim informacijama požar je pod nadzorom, izgorjele su borova šuma, maslinici i nisko raslinje, nema oštećenih kuća, a jutros oko sedam sati Air traktor i Canadair su povučeni, a požarište osiguravaju vatrogasci.