Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika

BRUXELLES SE OPORAVLJA OD ŠOKA 'Malo je prirodnije, ali i dalje neobično, neprirodno mirno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Bruxellesa se za Dnevnik Nove TV javila Dragica Martinović, direktorica Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu.

Kakvo je stanje u Bruxellesu danas? Kako teče život?

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Pa danas mi se čini da je stanje malo prirodnije, malo su veće gužve u prometu, ali još uvijek je neobično, neprirodno mirno. Ulice su dosta puste, ne rade vrtići, škole, metro je zatvore. Najave su da će sutra otvoriti i upravo čujem da će sutra škole, vrtiće i metro osiguravati oko 500 dodatnih policajaca. Znači malo mi se čini da se vraćamo u neku normalnu.

Kako građani reagiraju na mjere izvanrednog stanja? Pridržavaju li se?

OKONČANA TALAČKA KRIZA U FRANCUSKOJ Nije se radilo o terorističkom činu

Nema nikakve panike, svi se pridržavaju. Mislim da su slike tragičnih napada u Parizu jako svježe, građani razumiju ove mjere i podržavaju naravno i žele biti sigurni. Grad je pun policije i vojske, centar grada. U EU kvartu gdje je i ured predstavništva HGK je relativno mirno, pusto. Ja ne vidim više policije i vojske, osim vojske koja čuva ulaze u zgrade, ali to još od siječnja pa smo se navikli. Sastanci teku redovno, relativno normalno. Ja sam danas naprimjer bila na jednom sastanku u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru gdje je bilo preko 70 ljudi, osim što su nam se zahvalili da smo došli pod izvanrednim uvjetima na taj sastanak, imali smo svoju agendu, raspravljali smo o digitalnoj agendi za Europu i nije bilo nikakvih posebnih osvrta na situaciju u gradu. Ipak, prema naputcima sigurnosnih službi neki sastanci i događaji su otkazani ili odgođeni.

Kako ova situacija utječe na europsko gospodarstvo? Trpe li gospodarstvenici štetu?

Trpe, trpe sigurno, trpe najviše ugostitelji, trpe dućani. Ili su bili zatvoreni ili nemaju posjetitelja. Trpe najviše oni kojima je ovo predblagdansko razdoblje najvažnije za promet i profit. Boje se i u tom cilju je jučer i belgijski ministar rada i gospodarstva najavio da će oni koji su pretrpjeli štetu imati određene kompenzacije uslijed više sile.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene