Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

DORH o slučaju Patria

'Nema dokaza da su službene osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz DORH-a su se oglasili po pitanju Patrije.

Povodom objava o nepravomoćnoj presudi pred finskim sudom, i upita novinara, DORH je na svojim stranicama objavio dopunjeno priopćenje o slučaju Patria.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

Tijekom poduzimanja radnji u okviru ZIT-a hrvatska je strana usko surađivala s nadležnim tijelima Finske i Austrije te provodila izvide tijekom kojih je pribavljena dokumentacija o odvijanju postupka nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Hrvatske vojske (HV-a), a također su pribavljeni relevantni podaci od Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca kao i drugi potrebni podaci s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica.

Grupa Đuro Đaković: Nema dokaza da je Jerković primio mito

Tijekom postupanja hrvatska je strana ispitala sve osobe u Republici Hrvatskoj uključene u predmetni postupak nabave oklopnih vozila, što je također omogućeno i nadležnim finskim i austrijskim tijelima, slijedom čega su finska nadležna tijela sudjelovala u ispitivanju osoba za čijim ispitivanjem su iskazali interes. Isto tako, hrvatska i finska nadležna tijela su sudjelovala u ispitivanju određenih osoba u Austriji.

Cjelokupni materijal pribavljen tijekom izvida u Republici Hrvatskoj (dokumentacija, izjave osoba i drugo) dostavljen je finskim i austrijskim nadležnim tijelima, a također su primljeni rezultati njihovih istraživanja u vidu dokumentacije i iskaza ispitanih osoba.

Finski sud osudio menadžere Patrije za podmićivanje u Hrvatskoj

Iz rezultata tako provedenih postupanja u okviru ZIT-a nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s finskom tvrtkom PATRIA, niti da bi u provođenju toga postupka na bilo koji način bilo pogodovano navedenoj tvrtki u odnosu na austrijsku tvrtku STEYER.

Podsjetimo, predstavnici Finske (Policijski nacionalni ured za istraživanje i državni tužitelj), Austrije (državni tužitelj) i Hrvatske (Ravnatelj USKOK-a) 10. lipnja 2010. u Zagrebu potpisali su trilateralan Ugovor o osnivanju Zajedničkog istražnog tima (ZIT) u predmetu nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske od tvrtke PATRIA iz Finske.

Finski sud u Haemeenlinna u ponedjeljak je osudio dva menadžera kompanije Patria zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene