Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera 'Patria'

Grupa Đuro Đaković: Nema dokaza da je Jerković primio mito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa Đuro Đaković priopćila je u utorak kako nema ni jednog dokaza da je direktor njihove tvrtke Specijalna vozila Bartol Jerković primio mito te da se prema njihovim saznanjima protiv Jerkovića ne vodi nikakav kazneni postupak u Hrvatskoj ni u Finskoj, zbog čega nema razloga za preispitivanje njegova mandata.

"Grupa Đuro Đaković ni na koji način nije povezana sa suđenjem koje se odvijalo u Republici Finskoj i koje je rezultiralo nepravomoćnom presudom za obećavanje davanja mita. Po našim saznanjima u presudi se spominje gospodin Bartol Jerković kao osoba kojoj su osuđeni obećavali davanje mita. Međutim i prema riječima samog finskog tužitelja u ovom slučaju nema nijednog dokaza kako je gospodin Bartol Jerković primio mito", navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Slika nije dostupna Sporna prodaja oklopnih vozila Finska: Počinje suđenje za Patriju

Dodaju i da se prema njihovim saznanjima u Hrvatskoj i Finskoj ne vodi nikakav kazneni postupak protiv Jerkovića, zbog čega nema "nijednog činjeničnog razloga" za preispitivanje njegova mandata kao glavnog izvršnog direktora društva Đuro Đaković Specijalna vozila.

'Ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, ali do njihove i moje smrti to neće dočekat'

Đuro Đaković ugovorio je proizvodnju oklopnih borbenih vozila po tehnologiji finske tvrtke Patria za potrebe Hrvatske vojske. U međuvremenu ugovor o suradnji proširen je i na mogućnost plasmana oklopnih borbenih vozila na treća tržišta, a trenutno se čeka odgovor o mogućoj prodaji oklopnih vozila toj zemlji.

Dvojica bivših menadžera Patrije u ponedjeljak su u Finskoj osuđeni na godinu i osam mjeseci zatvora zbog davanja mita za prodaju oklopnih vozila Hrvatskoj temeljem ugovora iz 2007. Prema izjavi koju je Večernjem listu dao finski državni odvjetnik Jukka Rappe eventualne malverzacije u Hrvatskoj trebale bi istražiti hrvatske institucije. Na sudu je dokazano, kazao je Rappe, da je milijun i pol eura mita bilo namijenjeno direktoru Jerkoviću, no nema dokaza da je on primio bilo kakav novac.

Finski sud osudio menadžere Patrije za podmićivanje u Hrvatskoj

U izjavi Večernjem listu Rappe je kazao da su finski menadžeri mito dali austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu. On je novac navodno predao drugom posredniku Walteru Wolfu, a od njega, po riječima finskog tužitelja, nije bilo moguće pratiti tijek novca.

DORH i Uskok su najavili priopćenje o tom slučaju.

Finski sud u ponedjeljak je osudio dva menadžera kompanije Patria zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007. Među njima je i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen. 'Optužbe su za Hrvatsku i Sloveniju skoro identične', tvrdi tužitelj u oba slučajaJukka Rappe. Slučaj je za javnu televiziju komentirao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

'Ja ne znam tko je dizao novca u Patriji, ne znam menadžere i ne znam kome su davali novac.Nema ni jednog razloga da se mene ovdje za bilo što tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati', poručio je bivši predsjednik Stjepan Mesić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene