Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteže malim gospodarstvima

Čeka nas najskuplja sjetva u povijesti, cijena gnojiva odletjela u nebo: ''Slavonija će proći kao i Titanik''

Aktualno Galerija Matija Brlošić Matija Brlošić Foto: DNEVNIK.hr Zdenko Lončarić Zdenko Lončarić Foto: DNEVNIK.hr Sjetva - 4 Sjetva - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sjetva - 3 Sjetva - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Sjetva - 2 Galerija 1/6 >>
Porast cijena plina doveo je i ratare u probleme - cijene gnojiva veće su i do četiri puta. Kažu da se ovako drastične cijene nisu se dogodile nikada u povijesti. U sjetvu idu sa smanjenom količinom gnojiva čak i do 50 posto.

Slavonska polja s nikad manjom količinom prihrane. ''Trenutno bacamo gnojivo i pripremamo se za sjetvu boba i šećerne repe'', rekao je ratar Tomislav Brlošić.

''Ono dušično, ureja, koja se puno koristi, prije godinu dana je bila 220. Sada dostiže i gotovo 900 kuna za 100 kilograma. Dakle, gotovo četiri puta, što se nikada u povijesti nije dogodilo'', istaknuo je ratar Matija Brlošić. Ratar Karlo Tomić priznaje da će sigurno upola manje gnojiti.

Ovogodišnja sjetva, zbog skupog gnojiva, u odnosu na prošlogodišnju poskupjet će za tisuće kuna. U najgoroj situaciji su mala poljoprivredna gospodarstva, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

''Oni koji su dobro gospodarili u prošlosti će manje osjetiti povećanje cijena, nema tu sada jedinstvenog rješenja koje bi spasilo tog većeg troška, ali će puno teže biti onima čija su tla siromašna'', pojasnio je profesor Zdenko Lončarić s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Manje prihrane dovest će i do smanjenja prinosa. ''Ovdje se mora naglasiti - ako manje gnojiva bacamo, a u slučaju dođe do suše, bit će još ekstremnije manji prinosi jer s povećanom gnojidbom nekako smo uspjeli eliminirati i posljedice suše'', kaže ratar Brlošić.

Pročitajte i ovo Grafit na zidu Poduzetnici računaju Lančana reakcija stigla do kraja lanca: Dnevnik Nove TV doznaje koliko bi mogao koštati odlazak frizeru, pedikeru, u restoran...

Pročitajte i ovo plin - 2 EMISIJA INFORMER Cijene plina lete u nebo: "Kod krajnjih potrošača to bi značilo povećanje od 70 do 80 posto"

Osim gnojiva porasle su i cijene sjemena, goriva za čak sto posto, strojevi, mehanizacija i rezervni dijelovi također za sto posto. ''Još uvijek nekako plivamo iznad vode, ako se dogodi tamo negdje u ljeti da cijene naših žitarica padnu, onda će Slavonija proći kao i Titanik što se tiče poljoprivredne proizvodnje'', zaključio je Brlošić.

Ratari sa strepnjom iščekuju Vladine mjere u kojima vide spas. Ali i spas svih nas jer cijene pekarskih proizvoda inače će odletjeti u nebo.

 

Cijeli prilog o povećanju cijena pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene