Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolaze na svoje

Od Nove godine branitelji imaju neka nova prava: Donosimo detalje o najznačajnijim promjenama

Braniteljska prava u novoj godini (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Braniteljska prava u novoj godini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Braniteljska prava u novoj godini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Braniteljska prava u novoj godini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Fred Matić, bivši ministar branitelja (Foto: Dnevnik.hr) Fred Matić, bivši ministar branitelja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Braniteljska prava u novoj godini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Od Nove godine i braniteljska populacija dolazi na svoje. Niz odredbi iz Zakona o pravima branitelja krenut će u primjenu. Donosimo detalje o najznačajnim promjenama i novostima tog zakona.

S novim zakonom do bolje zdravstvene skrbi. Ratni vojni invalid Krešimir Maretić pohvaljuje i mogućnost preventivnih pregleda. "Za svakog od nas branitelja Ministarstvo branitelja već upućuje pozive za sistematske preglede, i odaziv je bio zasad korektan svim braniteljima koji su upućeni'', rekao je Krešimir.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sud zanemario zakon Bivši pripadnici HVO-a traže priznavanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida na temelju "presedanske" odluke Dalija Orešković i Josip Đakić Rasprava o braniteljima Burno u Saboru, teške riječi pale između Dalije Orešković i HDZ-ovca: "Vi ste bolesna osoba i liječite se"

Uz stradalnike riješen je status cijele braniteljske populacije. "Ima pomaka, da je idealan nije, jer braniteljska populacija je živa materija, ljudi koji žive, fluktuiraju...", kaže Krešimir.

Uvodi se i naknada za nezaposlene branitelje, povisuje iznos najniže mirovine, a snižava dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu. Omogućen je i rad braniteljima uz mirovinu, otvara se rok za priznavanje statusa branitelja i ratnih vojnih invalida.

"Neki stvarno nisu svoj status nikad regulirali. Smatrali su to nebitnim", kazao je Josip Đakić, predsjednik Hvidra-e.

I oboljeli od PTSP-a dobit će status ratnog invalida

Procjena je, kaže, i da će oko dvije tisuće njih dobiti status ratnog vojnog invalida, jer se taj status sad priznaje i oboljelima od PTSP-a.

"Ne povećava se broj branitelja, nego broj korisnika po pitanju invalidskih mirovina", kaže Đakić. No, kritike stižu od bivšeg ministra Predraga Matića.

"25 godina nakon rata novi branitelji, novi invalidi, popis stanovništva prema pripadnicima HVO-a, novi logoraši, donijet će nam takve novčane probleme", istaknuo je Matić. A vjeruje i puno više branitelja.

"U sljedećih nekoliko godina uistinu barem za 100 tisuća branitelja će se povećati", rekao je Matić.

283 milijuna kuna za prava

Zakon štiti i stečena prava pripadnika HVO-a, no s primjenom tek od 2019. godine. "Nemamo mi nikakva prava koji smo bili sudionici HVO-a ili HV-a, a nismo ranjeni i nismo poginuli. Nitko ništa tu neće dobiti nego samo stradalnici", rekao je Slavko Marin iz odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora.

U idućoj godini trebat će osigurati oko 283 milijuna kuna za braniteljska prava. Registar branitelja više nije javno dostupan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene