Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako ga je Crkva kaznila, protiv zadarskog svećenika optuženog za pedofiliju, don Nedjeljka Ivanova, neće biti pokrenut postupak jer je nastupila zastara.


Priča o don Nedjeljku Ivanovu traje još od 2012. kada ga se počelo sumnjičiti za pedofiliju. Ovom svećeniku iz Bibinja, prema crkvenom zakonu, potvrđeno je da počinio kazneno djelo pedofilije.

Vezani članci Fratar osuđen zbog maltretiranja maloljetnika - 2 Žrtva fratra pedofila za Dnevnik Nove TV: "Meni se stanje pogoršava". Bludni franjevac kažnjen tek novčano Papa Benedikt XVI. Bivši papa voljan je svjedočiti o seksualnom zlostavljanju: Slučaj usmjeren na svećenika pedofila

Don Zdravko Katuša, sudski vikar za zadarsku nadbiskupiju, potvrdio nam je kako je prema kanonu utvrđeno kazneno djelo i da je o svemu bila obaviještena i Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu.

Kongregacija je također zaključila kako su u tom slučaju sadržani bitni elementi kaznenoog djela i ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja kojem je izrečena kazna i time je za njih ovaj slučaj završen.

Policija ispitala bivšeg bibinjskog župnika

O kazni, pak, ne mogu govoriti.

No tek tada nastupa apsurd. Iako je don Ivanov kažnjen prema crkvenom zakonu, prema zakonima Republike Hrvatske neće biti kažnjen jer je nastupila - zastara.

To nam je potvrdio i glasnogovornik županijskog Državnog odvjetništva Slobodan Denona rekavši kako zbog zastare postupak protiv Ivanova ne može biti pokrenut.

DORH je razgovarao sa četiri žrtve bivšeg bibinjskog župnika. Sve četiri su iz Bibinja. Za te konkretne žrtve period počinjenja kaznenog djela bio je od 1983.-1991. godine. Zastara za kazneno djelo pedofilije stupa na snagu istekom 15 godina, a slučajevi su prijavljeni tek 2012. godine, odnosno 6 godina nakon što se taj slučaj još mogao procesuirati.

Monsinjor Puljić poslao pismo žrtvama

Pismo žrtvama napisao je zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić. Prenosimo u cijelosti.

Gledom na slučaj zlostavljanja sa strane negdašnjeg župnika u Bibinjama, don Nedjeljka Ivanova, koji je već više godina u mirovini u Zadru, javljamo Vam ovom brzom poštom kako je crkveni sud proglasio osumnjičenog župnika krivim. Vi ste svjedočili u tom procesu pa Vam stoga ovo i javljamo. Nakon što su prikupljena svjedočanstva slučaj je s prikupljenim materijalom preveden i u ožujku 2012. prijavljen na Kongregaciju za nauk vjere. Osumnjičenom don Nedjeljku je priopćeno da je proces otvoren, te uz prikladne sankcije i izdane su mu i određene zabrane dok proces traje. O slučaju je izviještena i policija koja je također saslušala osumnjičenog.

Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava ovlastila crkveno sudište u Zadru neka osumnjičenom dadne mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika. Odredila je također neka se uz pomoć crkvenih sudaca (delegata i dvojice prisjednika) još jednom vrjednuju svi argumenti optužbe i obrane, te provede upravno kazneni postupak i donese odluka u duhu odredbi kanona 1342-1350. Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, sudci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela, te ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja.

Imajući sve to u vidu proveden je u studenom 2013. upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova, te osumnjičenom priopćena odluka o počinjenju kažnjivih djela. Dekret s obrazloženjem poslan je na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru. A u duhu Kaznenog zakona RH, od 1. siječnja 2013. (čl. 204, st. 4) prijavljena je nadležnim organima u Zadru odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo.

Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo Vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovališta, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrjednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno.

Svemu tomu usprkos Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra. Vi ste se svojim svjedočanstvom uključili u taj proces. Crkva poziva ljude dobre volje, osobito one koji donose društvene norme, propise i zakone, kao i djelatnike medija neka se odvaže i uključe u tu poštenu borbu za obranu ljudskoga dostojanstva. Posebice u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni. Zemlja i narod budućih generacija bit će im neizmjerno zahvalni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju