Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strogi kriteriji odabira

Želite kupovati domaće proizvode? Ova dva znaka garantiraju hrvatsku kvalitetu

Hrvatski potrošači prilikom kupnje prednost daju domaćim proizvodima (Foto: Thinkstock)
Hrvatski potrošači prilikom kupnje prednost daju domaćim proizvodima (Foto: Thinkstock) Thinkstock
Aktualno Galerija Hrvatski potrošači prilikom kupnje prednost daju domaćim proizvodima (Foto: Thinkstock) Hrvatski potrošači prilikom kupnje prednost daju domaćim proizvodima (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock Oznaka kvalitete Hrvatske gospodarske komore (Foto: HGK) Oznaka kvalitete Hrvatske gospodarske komore (Foto: HGK) Foto: HGK +0 Oznaka kvalitete Hrvatske gospodarske komore (Foto: HGK) Galerija 1/3 >>
Među hrvatskim potrošačima više je onih koji prilikom kupnje prednost daju domaćim proizvodima

Mnogima je iznimno važno da je potvrđeno i regionalno porijeklo proizvoda, jer kako je naša domovina mala, svi vrlo dobro znamo kakva je ekološka situacija u kojem dijelu Hrvatske. Garantirano domaći proizvod znači i zdravstveno čist, prirodan proizvod, nezagađen pesticidima ili tretiran štetnim konzervansima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi model Dogovoreno koliko će godišnje iznositi neoporezivi iznos napojnice po djelatniku Slika nije dostupna HGK donosi Vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima: Kako izvoziti vlastiti proizvod i postati konkurentniji na tržištu

Osim toga, naše je društvo još uvijek jedna topla cjelina, prožeta obiteljskim vrijednostima. Stanovništvo može osnažiti Hrvatsku svojim radom, ili poticanjem tuđeg rada.

Kupnjom izvornih hrvatskih proizvoda i usluga, a još k tome i s garantiranom kvalitetom, doprinosimo razvoju Hrvatske, a uživamo u kvalitetnim proizvodima. Hrana i piće s oznakama kvalitete sve nas vraćaju u naše tradicionalne domove, asociraju na djetinjstvo i obiteljsku povezanost.

Ljepota naših tradicionalih ukrasnih predmeta s oznakama 'Izvorno Hrvatsko' i 'Hrvatska kvaliteta' poznati su svim Hrvatima i promotivni su predmeti Lijepe Naše širom svijeta, a podsjećaju na bogatstvo i istančan ukus naših predaka. Za naše obrađivače kamena, drva, ili informatičke proizvode, dobivanje oznake kvalitete znači da je potvrđen proizvod ili usluga koji se temelje na tradiciji, ali i inovaciji.

I moderna tehnologija zauzima mjesto u hrvatskom gospodarstvu i dobro je istaknuti da je to naše.
U globalnom svijetu verificiranih certifikata i Hrvatska mora hvatati korak sa suvremenim trendovima, a oznake 'Izvorno hrvatsko' i 'Hrvatska kvaliteta' samo potvrđuju ono što većina građana vrlo dobro zna, ali u to, još uvijek, treba uvjeriti i naše prijatelje širom svijeta. Također, u ovo vrijeme enormnog iseljavanja stanovništva, oni žele kupiti ili ponijeti sa sobom dio svoje domovine, ali bez ikakve sumnje da je to autohtono hrvatsko.

Međutim, potrošačima koji posvećuju pažnju kvaliteti proizvoda i njihovoj izvornosti ponekad je teško ocijeniti koju je oznaku na proizvodu potrebno gledati kako bi bili sigurni da kupuju najbolje za sebe.

Znakovi 'Izvorno hrvatsko' i 'Hrvatska kvaliteta' prvi su se put na proizvodima koje pronalazimo u većini trgovačkih lanaca pojavili prije 20 godina. Oznakom provjerene kvalitete tada je bilo označeno 6 hrvatskih proizvoda, a danas ti znakovi obilježavaju 215 hrvatskih proizvoda i usluga.

Što znači oznaka 'Hrvatska kvaliteta'?

Proizvodu koji je označen znakom 'Hrvatska kvaliteta' dodijeljeno je priznanje za višu razinu kvalitete od one koja je utvrđena zakonodavnim okvirom i normativnim kriterijima za tu vrstu i kategoriju proizvoda. Proizvod s takvom oznakom svrstava se u sam vrh svjetske ponude. Oznaka kvalitete jamči potrošaču da izabrani proizvod zadovoljava najviše standarde kvalitete. Također, obilježavanje ovim znakovima ujedno omogućuje i jednostavnije plasiranje proizvoda na tržište.

Što znači oznaka 'Izvorno hrvatsko'?

Ako naiđete na proizvod koji je obilježen znakom 'Izvorno hrvatsko', riječ je o tzv. nagradi proizvođaču za dugogodišnji istraživački rad, ostvarenje stvaralačke ideje u proizvodnji novog, kreativnog i izvorno hrvatskog proizvoda na tržištu. Na takav način označeni proizvodi nastali su nakon detaljnog istraživačkog rada, inovacije ili iz dugogodišnje hrvatske tradicije. Imaju posebnu vrijednost, a visoku ocjenu kvalitete stekli su zbog svojih jedinstvenih osobina.

Kriteriji za dobivanje oznake kvalitete proizvoda:

1. proizvod mora biti izrađen od visokovrijednih i ekološki prihvatljivih materijala
2. mora se odlikovati boljom funkcionalnošću, većom uporabnom vrijednošću i prepoznatljivošću
3. suvremeni dizajn
4. garancija dugotrajnosti

Kriteriji za dobivanje oznake kvalitete usluga:

1. pouzdana
2. prepoznatljiva
3. dostupna
4. jamči višu razinu kvalitete u svim uvjetima

Visoki kriteriji za dobivanje oznake kvalitete

Prilikom prijave za dobivanje oznake kvalitete pravna ili fizička osoba mora, između ostalih dokumenata, priložiti izjavu o hrvatskom podrijetlu proizvoda, dokaz o upravljanju kvalitetom, uzorak proizvoda te za dodjelu prava na znak 'Izvorno hrvatsko' potrebno je priložiti dokumentaciju kojom se argumentira tradicija, znanstveno-istraživački rad, inovacija ili invencija.

Proizvodi s oznakama prošli su niz kontrola tehničke komisije. Prvi korak je kandidatura proizvoda ili usluge. Članovi Tehničke komisije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori posjećuju fizičku ili pravnu osobu koja je kandidirala svoju uslugu ili proizvod. Nakon posjeta i obrade primljene dokumentacije donosi se stručno mišljenje, a zatim se predlaže dodjela prava na upotrebu znaka. Pravo na upotrebu znaka sklapa se na razdoblje od tri godine.

Kupovina proizvoda i usluga označenih znakom kvalitete potiče se već 20 godina. Misija je Hrvatske gospodarske komore stvoriti tržište sa što više kvalitetnih hrvatskih proizvoda te usmjeriti potrošačke navike prema kupovini domaćih proizvoda koja može pridonijeti pokretanju pozitivnih trendova u gospodarstvu.

Sadržaj je napravljen u produkciji "NOVA TV Content Teama" u suradnji s "Hrvatskom gospodarskom komorom" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene