Kvote za uvoz stranih radnika razotkrivaju još jedan hrvatski apsurd. Naime, dok se traži masovni uvoz radnika, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) upisane su tisuće nezaposlenih ljudi.

Galerija


Čak tristo poštara moći će se sljedeće godine uvesti iz inozemstva.

Vezani članci Kolika je plaća radnicima u Hrvatskoj? - 3 Statistika pokazuje lagani rast prosječne neto plaće. No mnogima je ona i dalje nedosanjan san Slika nije dostupna JE LI MOGUĆE? Uz 290.000 nezaposlenih, Hrvatska će uvoziti radnike?

"U nekim turističkim središtima, u Dubrovniku, Istri ili Kvarneru, teško je naći ljude koji žele biti poštari. Ljudi na tim područjima obično žive od drugih poslova", rekla je Jo Kempen iz Hrvatske pošte.

U 2019. godini želi se uvesti 18,5 tisuća radnika u građevini, a na HZZ-u ih je više od 9000. Više od 15 tisuća radnika treba turizmu, a nezaposleno ih je više od 22 tisuće. Prometu treba više od 2000 stranaca, a u tom ih je sektoru isto toliko nezaposlenih. Za poljoprivredu i šumarstvo trebalo bi se uvesti više od 3500 radnika, a više od 4600 je nezaposleno.

Uvoz radnika i tržište rada (Foto: Dnevnik.hr)
Uvoz radnika i tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Osobe koje su danas u velikoj mjeri prijavljene na HZZ-u često su starije, nedovoljno motivirane ili su prijavljene da bi ostvarile određena prava", rekao je Predrag Bejković iz Instituta za javne financije.

Iz HZZ-a odgovaraju da mnogi imaju odgovarajuće zanimanje, ali i višestruka ograničenja za rad, pogotovo u građevini i metalnoj industriji. Kao primjer su naveli zidare.

"Trenutačno je raspoloživo 135 zidara. U evidenciji njih 31 je u dobi iznad 50 godina. Poslodavci su tijekom godine tražili posredovanje Zavoda za 2532 zidara, a zaposlili iz evidencije zavoda 511 zidara", stoji u odgovoru HZZ-a.

U hrvatskoj je upitna i isplativost rada.

"Ako imate akumulirana prava u sustavu socijalne skrbi i naknade za vrijeme nezaposlenosti, onda vam je ta naknada za četveročlanu obitelj u ukupnom iznosu mogu biti negdje oko tri tisuće kuna. Ako se osoba može zaposliti samo plaću od oko 3200 kuna, onda se njoj ne isplati raditi", rekao je Bejaković.

Iz HZZ-a ističu da građani koji odbiju ponuđeni posao odmah gube sva prava. Od 147 tisuća nezaposlenih, nešto više od 25 tisuća prima naknadu za nezaposlene. Dosad su ove godine isplaćena ukupno 824 milijuna kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.