Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 63.000 dozvola

Uvest ćemo tisuće radnika: Sindikati i poslodavci pozdravljaju kvote, ali naglašavaju - stranci nisu kvalitetni kao domaći

Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara (Foto: Dnevnik.hr) Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara i Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Vlada je odlučila pružiti ruku poduzetnicima koje muči nedostatak radnika pa će za sljedeću godinu gotovo udvostručiti kvote za uvoz stranaca - na 63 tisuće dozvola. Građevinari će smjeti uvesti do 18.500 radnika, u turizmu kvota raste na 10.000. Istovremeno je na Zavodu za zapošljavanje 147 tisuća nezaposlenih.

Zagrebačka građevinska tvrtka ove je godine uvezla 200 radnika iz Albanije, ali ni to im nije bilo dovoljno. Dio poslova su morali odbiti pa su manje i zaradili. Iduće godine građevinari će smjeti uvesti ukupno 18 i pol tisuća radnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka EU će uvesti carine na uvoz ruskog žita Slika nije dostupna A 170.000 nezaposlenih Nedostatak radne snage: Hrvatska kreće s uvozom još više stranih radnika

"Sigurno dovoljno, ali vjerujem da neće biti iskorišteno zbog nedostatka radnika u okruženju, nema ih nigdje. Između 30 i 40 posto radnika na postojeće zaposlene bi sigurno mogli još uposliti", smatra Dragutin Kamenski, direktor jedne građevinske tvrtke.

Problema ima i kod metalaca. Varaždinska industrija metala poslovala je s gubitkom zbog nedostatka radnika. I karlovački proizvođač pribora za jelo traži radnike. Pozdravljaju veće kvote, ali vide drugi problem. 

"Radnici odlaze za većim plaćama jer naša industrija ne može zaraditi veliki novac, a samim tim ne možete ni platiti dovoljno da bi ih zadržali dugoročno", kaže Željko Mažuran iz Udruženja metaloprerađivačke industrije pri HGK.

U isto vrijeme na Zavodu za zapošljevanje je više od 147 tisuća nezaposlenih. Više od 9 tisuća građevinara, više od 2300 metalaca, više od 20 tisuća u turizmu. U javnom sektoru radi više od 260 tisuća ljudi. Ministar financija vidi rješenje problema.

"Sustav obrazovanja. Sve ono što imamo od malih nogu, od osnovnoškolskog obrazovanja do znanosti da se što bolje povezuje s tržištem rada. Djeca koja uče i školuju se da danas sutra imaju posla", kaže ministar Zdravko Marić.

Zagrebački građevinar Kamenski radnike je pokušao naći i na Zavodu no kaže kako im se nitko nije javio.

Sindikati su protiv tolikog uvoza. Kažu da su poslodavci sami krivi jer su poslovni uspjeh godinama temeljili na niskim plaćama. Ističu i vrlo nelogične zahtjeve.

"Recimo da se traži pet psihologa, a istovremeno je njih više od 200 prijavljeno na burzi kao nezaposleno", kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U turizmu će se kvota povećati na oko 10 tisuća stranih radnika. Iz građevinskog i metalnog sektora nam kažu da stranci koje su zaposlili ipak nisu kvalitetni kao domaći radnici.

Za medicinske sestre koje nedostaju u Hrvatskoj izdat će se 200 dozvola.

Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara pita se zašto se uopće govori o uvozu medicinskih sestara kada ih je 800 na burzi rada.

"Medicinskih sestara nedostaje u KBC-u Zagreb, u Puli, Dubrovniku, Osijeku, u manjim ustanovama. Treba povećati kvote za školovanje medicinskih sestara , a i kvaliteta medicinskih sestara iz drugih zemalja je upitna kako zbog jezika. Treba i provjeriti što sve znaju, a to će opet pasti na naše medicinske sestre koje će ih morati uvoditi u posao", naglašava Anica Prašnjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene