Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pride bez incidenata

Organizatori Zagreb Pridea homofobom desetljeća proglasili Marijanu Petir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb Pride povorka ponosa prošetala je gradom bez incidenata. U povorci je bilo nekoliko tisuća sudionika.

17.28. Tijekom poslijepodneva u Zagrebu je sveukupno privedeno 17 osoba. Policija procjenjuje da se na Gay Prideu okupilo oko dvije tisuće ljudi iako organizatori taj broj udvostručuju. Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić kaže da je na terenu više od 700 policajaca u odorama i civilu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nasilje nad demokracijom' Zagreb Pride: Zahtjev za referendumom je nepravedan i opasan Slika nije dostupna Jubilarni Zagreb Pride Pogledajte rutu kojom će se kretati zagrebačka Povorka ponosa

16.51. Organizatori su proglasili najhomofobniju osobu desetljeća, u pobijedila je Marijana Petir. 'Homofrendicom je proglašena HNS-ovka Vesna Pusić. 'Marijana Petir je obožavateljica kičastih križeva i njena stranka je primjer političke travestije. Ona je jedina glasala protiv zakona o suzbijanju diskriminacije i zato je proglašavamo homofobkinjom desetljeća', rečeno je.

16.26. Dosad je ukupno privedeno 14 osoba, doznajemno iz zagrebačke policije. Petero, pretpostavlja se maloljetnika, nije imalo dokumente pa su privedeni radi utvrđivanja identiteta. Jedan maloljetnik je pokazivao srednji prst dok je još jedan nosio uvredljivi transparent.

16.13. Povorka je bez većih incidenata stigla na Zrinjevac gdje se počinje održavati prigodni zabavni program. 'Pobijedili smo, pobjeda je naša!, povikail su u uzbuđenju organizatori.

16.01. Zbog toga jer ih se okupio prevelik broj, sudionici povorke su odustali od prolaska Varšavskom ulicom i okupljanja na Cvjetnom trgu već Teslinom ulicom idu prema Zrinjevcu.

15.42. Kako doznajemo iz zagrebačke policije, još pet osoba je privedeno zbog nošenja transparenta uvredljiva sadržaja.

15:24 Povorka Zagreb Pride stigla je do Trga bana Jelačića. Incidenata nije bilo.

15:17 Ležernim hodom, fućkajući, zajedno s povorkom šeta i Radimir Čačić u ljubičastoj majici. Atmosfera je opuštena i nema nikakvih izgreda. Policija i dalje budno prati povorku.

15:10 Povorka polako ide dalje prema Trgu bana Jelačića kroz Jurišićevu ulicu.

15:07 Povorrka zagreb Pride mirno je stigla do Trga burze. Tek pokoji građanin promatra mirno povorku.

15:04 Oko dvadesetak sudionika splitske gay pride povorke došlo je i u Zagreb. Nose majice 'Split survivor'.

14:59 Krenula je povorka ponosa prema Trgu bana Jelačića

14:52 Kordon specijalaca stigao kako bi pratio povorku. Policijsko osiguranje koje će pratiti povorku jedno je od dosad najjačih.

14:46 Na Trgu žrtava fašizma pojavio se i Radimir Čačić, šef HNS-a.

14:46 Organizator najavio polazak kolone kroz nekoliko minuta. Formira se kolona koja će krenuti prema Trgu bana Jelačića. Okupilo se preko tisuću sudionika.

14:30 Iz zagrebačke policije su nam potvrdili kako su dosad privedene dvije muške osobe, jedna zbog verbalnog vrijeđanja sudionika Zagreb Pridea, a drugog zbog transparenta pogrdnog sadržaja.

14:17 'Došao sam iz Italije samo da budem na Zagreb Prideu. Ima toliko puno ljudi, baš je divno. Pozvao bi sve Talijane da dođu u Zagreb na zabavu', rekao je jedan talijanski turist, koji je i sam sudionik današnjeg Zagreb Pridea.

14:14 'Događaji u Splitu bili su užas! Došla sam podržati prijatelje, došla sam dati svoj glas. Radije sam tu nego s druge strane ograde. Spremni smo na sve uvrede. Pjevat ćemo i bit ćemo veseli', istaknula je jedna sudionica povorke ponosa, koja je sa sobom ponijela transparent 'Ljubav je na selu'.

14:10 'Došla sam prosvjedovati protiv nasilja, nego sudjelovati u povorci ponosa. Mislim da će biti mirnije nego u Splitu, jer se Zagreb Pride održava već više godina', rekla nam je Ella Dvornik i dodala kako će ostati sve do koncerta.

14:01 Broj sudionika raste, vlada vesela atmosfera uz zvukove bubnjeva. Travnjak Trga žrtava fašizma pun je transparenata.

13:40 Oko 300 sudionika Zagreb Pride povorke ponosa okupilo se već na polaznoj točki, odnosno Trgu žrtava fašizma, a uočili smo i kako policija odvodi jednu osobu.

Organizatori 10. Zagreb Pridea pozvali su sve da im se pridruže i pruže im podršku bez obzira na seksualnu orjentaciju. Usprkos nedavnim događajima u Splitu, kada je tamošnji prvi Gay Pride završio s više ozlijeđenih, istiću kako nema straha, te ne očekuju nerede na današnjem Zagreb Prideu.

Prošle se godine na Zagreb Prideu okupilo nešto više od tisuću sudionika, a očekuje se da će danas povorka biti veća.

No, dok aktivistica Karla Horvat Crnogaj i njeni kolege tvrde da već mjesecima surađuju s policijom, iz MUP-a su izrazili nezadovoljstvo suradnjom s organizatorima. Homoseksualne udruge, tvrde, ignorirale su njihove savjete, točnije nisu promijenili trasu kojom će prolaziti, iako je u MUP-u smatraju rizičnom.

'Kretat će se Varšavskom, Cvjetnim trgom i Preradovićevom, a od Grada nisu zatražili dozvolu za povremenu regulaciju prometa. Osim toga, na tom se potezu nalazi niz gospodarskih objekata, primjerice, ima puno terasa kafića. Predlagali smo dva druga rješenja, ili da se kreću od Gundulićeve, Masarykove do Zrinjevca, ili da od Grada zatraže zatvaranja toga dijela grada, no ništa od toga nisu prihvatili', kazao je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

Zagrepčanima bi se trebali pridružiti gosti iz Splita, njih stotinjak, a 50 sudionika na putu je iz Beograda. Svoj dolazak najavili su i brojni drugi iz svih zemalja regije.

Organizatori nasilje ne očekuju te smatraju kako će policija odraditi svoj posao. Krunoslav Borovec je istaknuo kako će povorku osiguravati najveći broj policajaca do sada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene