Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz povećan za 168 posto

Dobra vijest: Vukovar prvi na listi izvoznika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jako dobra vijest stiže iz Vukovara. Vukovarsko-srijemska županija koja je među najmanje razvijenima, na listi izvoznika zauzela je prvo mjesto.

Netko bi mogao pomisliti da je krajnji istok Hrvatske najbogatiji, ali nažalost, to nije istina. Vukovarsko - srijemska županija je u prvih šest mjeseci ove godine izvoz povećala za nevjerojatnih 168 posto. Najrazvijenija je i dalje Istarska županija, ali ako ništa drugo, barem statistika poboljšava imidž ove regije. Svakako treba uzeti u obzir da je to još uvijek područje od posebne državne skrbi koje uživa brojne povlastice.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima

Vukovar je najskuplji grad u Hrvatskoj, regija najnerazvijenija, ali ovakvi podaci bude optimizam. U Borovu je Dobrila Žarković radila sedam godina. Siguran posao u Vukovaru prilično je teško naći. 'Majka sam dvoje djece i posao je ovdje jako teško naći. A što je najvažnije zadovoljna sam, jako', kazala je Dobrila. Zadovoljni su i u upravi Borova. Klinaste remene proizvode jedini odavde do Rusije. Od 100 remena, 60 završi na traktorima i kombajnima europskih seljaka.

'Najviše izvozimo za Italiju, za zemlje bivšeg SSSR-a i nešto za Mađarsku', rekao je Mirko Čavara, direktor Borova. Siromašna Vukovarsko - srijemska županija u prvih šest mjeseci izvoz je povećala za nevjerojatnih 168 posto. Dok su se županjskim šećerom sladili u inozemstvu, postotak je rastao i zbog izvoza hrvatske hrastovine iz spačvanskih šuma.

PVC vrata i prozori iz Vukovara, svoje su vlasnike također našli u stranim zemljama. Ulaganje od deset milijuna kuna u novu tvornicu otvorilo je 70 radnih mjesta. Na pitanje je li dugo tražio posao, radnik Robert Matijašević odgovara: 'Nisam! Ovdje samo treba jako puno dobre volje.' Volje ima i vlasnik tvornice jer će do kraja godine na novim strojevima raditi još barem 30 ljudi.

'Mi se planiramo i dalje razvijati. Jedino bi svakako bilo dobro malo više razvijati poduzetničku klimu', kaže Zoran Hrgović, vlasnik tvornice PVC stolarije. Ona je ključ uspjeha. A siromašnom i najskupljem gradu, nudi nove mogućnosti. Prije rata ova je regija bila najbogatija, a samo u Vukovaru u proizvodnji je radilo 60 posto zaposlenih. Usporedbe radi, Borovo je zapošljavalo 18 tisuća ljudi, sada ih ondje radi samo 1.100.

Danas se Vukovar bori s vrlo visokom stopom nezaposlenosti, skupoćom, glavna je djelatnost trgovina pa kad vam u Vukovaru netko kaže da otvara 30 radnih mjesta, možete mu samo čestitati na uspjehu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene