Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"E-osnivanje"

Do tvrtke za samo 15 minuta i bez javnog bilježnika? Vlada uvodi novu e-uslugu za poduzetnike

Ilustracija: GettyImages
Ilustracija: GettyImages
Aktualno Galerija +0 Ilustracija: GettyImages Galerija 1/1 >>
Poduzetnici bi uskoro tvrtku mogli osnovati za samo 15 minuta, i to bez prisustva javnog bilježnika.

Na sjednici Vlade predstavljene su izmjene Zakona o sudskom registru i trgovačkim društvima kojima bi se uvela elektronička usluga „e-osnivanje“, a koja bi poduzetnicima trebala olakšati osnivanje tvrtke.

Pročitajte i ovo Neradni vikend, ilustracija U kupovinu Umjesto neradne nedjelje - neradni vikend! Poduzetnici prijete poskupljenjima Vlada reže parafiksalne namete - 4 Akcijski plan Stižu dobre vijesti: Dnevnik Nove TV doznaje što se više neće financirati iz džepova poduzetnika

„Želimo olakšati, ubrzati i pojeftiniti sve postupke vezane za sudski registar i osnivanje trgovačkih društava. Tako omogućavam osnivanje d.o.o.-a i j.d.o.o.-a u potpunosti elektroničkim putem, preko aplikacije 'e-osnivanje'. Registracija tvrtki ostvarila bi se za 15 minuta, bez prisustva javnog bilježnika i uz minimalne troškove“, najavio je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Kazao je kako se izmjenama zakona napušta obveza utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru, ukida se deponiranje potpisa, uvodi elektronička komunikacija sa sudskim registrom te se birše „trgovac pojedinac“ kao posebna vrsta obrtnika koji se upisuje u sudski registar.

„Jednostavno osnivanje društva na daljinu provodi se nakon podnošenja elektroničke prijave i isprava podnesenih u istom obliku sastavljenih na propisanom obrascu, bez punomoćnika. Prijave u elektroničkom obliku obvezno se podnose i za upis osnivanja društava kapitala ili promjena poslovne adrese, s tom razlikom što se te prijave i isprave sastavljaju u prisutnosti stranaka, odnosno javnih bilježnika ili odvjetnika.

Glede ostalih upisa u sudski registar, zakonodavac nije uskratio drugim ovlaštenim sudionicima registarskog postupka mogućnost osnivanja društva i drugih subjekata podnošenjem javno ovjerovljene prijave na propisanom obrascu. Značajna je izmjena učinjena glede postupanja u registarskim stvarima time što je sudskim savjetnicima i samostalnim registarskim referentima dana mogućnost samostalnog odlučivanja u jednostavnijim registarskim stvarima.

Ta će izmjena zasigurno pozitivno utjecati na brzinu i kvalitetu rješavanja registarskih predmeta. Registarski podatak postala je i adresa elektroničke pošte za sve subjekte upisa, čime će se otkloniti problemi oko dostave pismena i pozivanja stranaka. Za postupke koji se vode nakon brisanja subjekta iz sudskog registra osobito je značajno određivanje likvidacijske mase kao novog subjekta upisa, a time i novog subjekta sposobnog za sudjelovanje u svim postupcima. Detaljnijom razradom odredaba o brisanju subjekta upisa koji se nije uskladio sa zakonom, kao i odredbe o naknadno pronađenoj imovini otklonjene su nejasnoće oko primjene tih odredaba u praksi“, poručuju iz Vlade.

 

Aktualno Zbog priče barbe Šime pustit ćete suzu: "Znam da će umrijeti, ali molim vas, nemojte da to bude sada" Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šime Mazić i Maruša Stamać (Foto: Dnevnik.hr) Šime Mazić i Maruša Stamać (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Matija Knežević, Vitomir Višić, i Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) Matija Knežević, Vitomir Višić, i Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jozica i Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jozica i Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jozica i Šime Mazić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Zbog priče barbe Šime pustit ćete suzu: "Znam da će umrijeti, ali molim vas, nemojte da to bude sada" 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene