Rubrika Dnevnik u vašem selu otišla je na istok Hrvatske, u Šarengrad. Mjesto nekada poznato po poljoprivredi i ribarenju danas izumire.

Galerija


Tek pokoji mještanin na putu iz trgovine zadrži se u razgovoru ili svrati u jedini kafić.

Vezani članci Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk

U Šarengradu su nekada bila 72 obrta, četiri mesnice, pristanište za luku, ulicama su vozili fijakeri, a danas tek biciklisti u prolazu.

Nekada je selo imalo oko 2000 stanovnika, a danas broji svega 300. ''Ovdje je veselje ako se jedno dijete godišnje rodi u selu'', rekao je stanovnik Šarengrada Nedjeljko Migić.

Kuće su većinom prazne, čak i one obnovljene, a nema ni učenika. U šarengradsku osnovnu školu ove se godine nije upisao niti jedan prvašić.

Pod ključem su i svlačionice nogometnog kluba, iako je u stadion uloženo više od dva milijuna kuna. Danas je to propala investicija.

Jedino se bore još poljoprivrednici i vinari, no muče ih problemi s radnom snagom, a vinare i niske cijene otkupa.

U problemu su i ribari. Većina njih digla je sidro zbog neriješenog statusa Šarengradske ade. Od nekad 20 ribara koji su živjeli od ribarenja, samo dvojica još love.

Ako se situacija ne popravi, Šarengrad će, kao i većina slavonskih sela "gdje Dunav ljubi nebo", spustiti rolete na preostalim kućama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr