Nakon više od mjesec dana Vlada, Hrvatski sabor i HDZ su poslali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa očitovanje zbog prozivki oko stranačkog puta u Helsinki, ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV.

Galerija


HDZ je smještaj, dnevnice, i avionske karte za više od 20 delegata koji su na stranački skup u Helsinki stigli komercijalnim letom platio 85 tisuća kuna.

Vezani članci Riječki autobus, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vozači autobusa poslali oštro pismo premijeru i najavili prosvjed: ''Naš rad se odvija na cesti i tamo ćemo tražiti svoja prava'' Krešo Beljak (Foto: Dnevnik.hr) Oporba komentirala Plenkovićev zahtjev za izuzeće šefice Povjerenstva. Beljak: "Jasno da je u sukobu interesa"

Prema Uredbi o korištenju zrakoplova, premijer može izabrati tko može letjeti u službenom zrakoplovu, zbog čega u Vladi ne smatraju da se radi o sukobu interesa.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković kažeda je prošli tjedan poslana požurnica jer je rok za očitovanje probijen.

"Taj predmet ima svoju izvjestiteljicu koja te podatke analizira. Onda ćemo imati radni sastanak na kojem će izvjestitelj izlagati taj predmet i vidjet ćemo treba li još nešto, što smo utvrdili iz činjenica koje smo dobili, i onda ćemo ili ići na sjednicu ili tražiti dodatnu dokumentaciju", rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na pitanje o vremenskom periodu koji će biti potreban za istraživanje predmeta, Novaković je odgovorila da to "ne bi trebalo biti zahtjevno". Dodala je da će za predmet biti potreban "jedan radni sastanak, eventualno dva".

Dok se vladajući pravdaju, oporba ne odustaje

Računi, doznaje Dnevnik Nove TV, još nisu dostavljeni. No od samog početka vladajući tvrde da su, osim na stranačkom skupu, bili su i u službenom posjetu Finskoj.

"Činjenica je da i Povjerenstvo inzistira na nečemu i imam dojam da bi jedva htjeli da nas u nečemu uhvate, ali neće uspjeti", 20. studenog je rekao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Oporba i dalje tvrdi da su hrvatski građani platili odlazak na stranački skup.

"Vjerojatno im je trebalo dva mjeseca da usklade svoje priče i dokumentaciju i da se sada pokušaju opravdati pred Povjerenstvom. Mogli su se ugledati na predsjednika Finske, koji je u Hrvatsku došao jeftinim letom i odradio službene sastanke", rekao je Gordan Maras (SDP).

"Nisu željeli preko mjesec dana dostaviti podatke, što pokazuje da je tu očito nešto sumnjivo. Oni nažalost idu iz afere u aferu i ja se nadam da će građani prepoznati na koji se način oni odnose prema državi i prema institucijama. Mislim da je konačno vrijeme da se naše institucije oslobode i postanu neovisne", kaže Nikola Grmoja (MOST).

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će poslanu dokumentaciju proučiti nakon Nove godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr