Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJEZDA BUBA

Bučni su i smrde, okupirali su naše domove pa hodaju po prozorima, zavjesama i namještaju. Stručnjak savjetuje: "Nije ih potrebno ubijati"

Smrdljivi martini i bubamare - 5
Smrdljivi martini i bubamare - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Smrdljivi martini i bubamare - 1 Smrdljivi martini i bubamare - 1 Foto: DNEVNIK.hr Smrdljivi martini i bubamare - 2 Smrdljivi martini i bubamare - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smrdljivi martini i bubamare - 3 Smrdljivi martini i bubamare - 3 Foto: DNEVNIK.hr Smrdljivi martini Smrdljivi martini Foto: DNEVNIK.hr +2 Smrdljivi martini i bubamare - 5 Galerija 1/7 >>
Građani muku muče sa smrdljivim martinima. Sve je više i bubamara. Postoji razlog zašto se u naše domove pokušavaju uvući baš u jesen, a reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir provjerila je kako ih u tome spriječiti.

Iz prirode, uglavnom na stablima, gdje inače borave, u naše domove ulaze zbog nižih temperatura. Traže toplo i skriveno mjesto.

"Žele prezimiti. Najčešće to budu nekakve ulazne točke u prostorije kao što su prozori, vrata, okviri, zavjese, drveni namještaj", rekao je za Dnevnik Nove TV Ivan Šapina, magistar struke znanosti o okolišu s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

U ovo doba godine ih viđamo svugdje. Znaju biti bučni, poprilično neugodnog mirisa, pa su ovi insekti mnogima, uglavnom, dosadni.

"Čuj, ja sam se šokirala kaj je sad ovo najedanput. Kad ono cijeli roj. Čvrgu im opalim. Smetaju, a kaj sad. Mora se", kazala je Ljiljana. 

"Da, da, ima ih dosta. Mislim, smrdi ako ih ubijete tako da ne preporučam baš", poručio je Josip.

Ne preporučuju to ni znanstvenici. Neugodni mirisi koje ostavljaju njihov su obrambeni mehanizam.

"Samo ispuštaju obrambene tvari kada ih se uznemirava, nije ih potrebno ubijati. Bolje ih samo s nekom posudom skupiti i izbaciti van", rekao je Šapina s PMF-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu opasni, ali... Okupirali su naše domove, hodaju po zidovima, namještaju: Građani su očajni, stručnjakinja objašnjava što nikako ne smijete raditi

Pročitajte i ovo Najezda smrdljivih martina - 1 Nakon komaraca... Građani muku muče s najezdom smrdljivih kukaca: "Strašno, ne možemo otvoriti vrata da ne padaju na glavu"

Hrane se biljkama i biljnim sokovima, pa najviše štete ostavljaju poljoprivrednicima. Za ljude su potpuno bezopasni. Baš kao i bubamare čija najezda također traje.

"Često znaju zaprljati ako ih se proba ubiti jer ispuštaju te tvari koje bojaju stvari", rekao je Šapina.

Kao i smrdljivi martini, manje uočljive, traže svoje toplije mjesto.

"Uopće mi ne smetaju. Ne volim kad ih ljudi ubijaju", rekla je Katarina.

"Nisu u kući još, hvala Bogu", poručio je Dominik.

Da do kuće ili stana ne dođu ni smrdljivi martini ni bubamare, dobro treba provjeriti kojim putem ulaze unutra. Zakrpati sve pukotine i tijekom sumraka i večeri na terasama ugasiti svjetlo. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene