Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUMANITARNA AKCIJA ZA LORENU

Kako je poziv djevojčice iz razreda pokrenuo lavinu dobrote: "Moja prijateljica je teško bolesna, a nitko ništa ne poduzima"

Lorena Barić s majkom i braćom (Foto: Facebook)
Lorena Barić s majkom i braćom (Foto: Facebook) Foto: Facebook
Udruga Eko Čazma pokrenula je humanitarnu akciju "Srce Čazme ponovo kuca - za Lorenu Barić", kojom pokušava prikupiti pomoć za liječenje djevojčice Lorene, oboljele od karcinoma donjeg dijela abdomena.

"Lorena je jedno polugodište lani išla u 5. razred s mojom kćerkom, bila je odlična učenica. Ove godine nije došla na nastavu pa ju je moja kći nazvala. Nakon toga mi je rekla: 'Mama, moja prijateljica je bolesna, a nitko ništa ne poduzima'. Nakon toga smo se krenuli organizirati i konačno smo pokrenuli humanitarnu akciju 6. prosinca", kaže Ljiljana Diktić, članica udruge Eko Čazma, koja je nositeljica humanitarne akcije "Srce Čazme ponovo kuca - za Lorenu Barić"

Pročitajte i ovo Hrvatski Caritas Vrijeme darivanja traje Hrvatski Caritas organizira humanitarnu akciju "Za 1000 radosti": Cilj je prikupiti sredstva najpotrebnijima Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!"

Malena Lorena živi u Sovaru pokraj Čazme s mamom Božanom, tatom Mariom i braćom Antom i Bornom. Ide u 6. razred OŠ Čazma.

Krajem svibnja 2016. godine uslijed akutnog stanja abdomena hitno je operirana u KBC-u Rebro te je ustanovljen karcinom donjeg dijela abdomena. Od lipnja do kolovoza 2016. primila je četiri ciklusa kemoterapija, nakon čega su svi nalazi krvi kao i radiološke pretrage bili uredni. U listopadu 2016. potvrđeno joj je oštećenje sluha od kemoterapija.

Recidiv tumorskog procesa u kolovozu

Svaki mjesec je odlazila na redovita snimanja i preglede i sve je bilo u redu do MR-a zdjelice u kolovozu ove godine, kada je ustanovljeno da je došlo do recidiva tumorskog procesa.

Lorena se trenutno liječi na Zavodu za onkologiju i hematologiju "Mladen Čepulić", Klinike za dječje bolesti Zagreb. Od sredine listopada ove godine ponovno prima kemoterapije. Kontrolni ultrazvuk nedavno je ukazao na još teže stanje i uznapredovanje tumorskog procesa. U međuvremenu je stigla i inozemna potvrda da se radi o staničnom tumoru te bi nastavak kemoterapija od 3. ciklusa po riječima Lorenine liječnice trebao biti ciljani.

Mama je s Lorenom u bolnici, a tata odlazi svaki dan k njima ujutro u Zagreb i navečer se vraća kući prespavati. Ishod i trajanje Loreninog liječenja, za koje se ne zna u kojem će se smjeru odvijati zahtijeva velika financijska sredstva. Liječnici kažu da će liječenje biti dugotrajno.

Postoje naznake slanja uzoraka u inozemstvo s ciljem testiranja lijekova i preporukom terapije koji u Hrvatskoj nisu dostupni i koje HZZO ne pokriva. Alternativa je i samo liječenje u inozemstvu, u Francuskoj ili SAD-u, ako se stanje ne popravi.

Uz pristanak liječnice, Lorena koristi pripravke na prirodnoj bazi koji joj jačaju imunitet te roditelji sami iz inozemstva nabavljaju i kupuju lijekove koji u Hrvatskoj nisu dostupni, a koji Loreni pomažu kod mučnina i upala.

U tjedan dana prikupljeno tridesetak tisuća kuna

Humanitarna akcija službeno je pokrenuta 6. prosinca, nakon što je udruga Eko Čazma, koja je nositelj akcije, dobila rješenje Ureda državne uprave Bjelovarsko-bilogorske županije i trajat će do 5. ožujka. Organizatori žele prikupiti 200 tisuća kuna za liječenje malene Lorene. U prvom tjednu akcije prikupljeno je tridesetak tiusća kuna. 

"Djevojčica ide na kemoterapiju. Između terapija organizam se nastoji dovesti u situaciju da može primiti iduću. Njena majka tjedno daje nekoliko tisuća kuna za pripravke koji pomažu Loreni da se oporavi. Tu su i troškovi putovanja za roditelje, koji nisu mali, kao i troškovi slanja nalaza u inozemstvo. Primjerice, jedan ide za Njemačku, a samo prijevoz košta 2800 kuna. Drugi nalaz ide u SAD, a cijena je tolika da boli glava", kaže Diktić, koja svaki dio slobodnog vremena koristi za organizaciju akcije. 

"Nema veze, samo da uspije"

Tako je proteklog vikenda organiziran malonogometni turnir u Čazmi tijekom kojeg je prikupljeno 5450 kuna. U četvrtak se u kinodvorani Centra za kulturu Čazma održava priredba za Lorenu, još jedan malonogometni turnir 17. prosinca, a istog dana i prigodno darivanje kolača ispred crkve u Čazmi, potom i darivanje rukotvorina...

"Puno je tu posla u organizaciji svega toga. Ali nema veze, samo da uspije", kaže nam Ljiljana Diktić. 

Ukoliko želite sudjelovati u humanitarnoj akciji SRCE ČAZME PONOVO KUCA – ZA LORENU BARIĆ, svoje donacije možete uplaćivati i direktno na poseban žiro-račun čija je namjena isključivo za ovu akciju.

IBAN: HR3823400091510902294 (u pozivu na broj dovoljno je upisati datum uplate, a u opisu plaćanja obavezno navesti puno ime i prezime uplatitelja sa svrhom HUMANITARNA AKCIJA ZA LORENU BARIĆ.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene