Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPORNA PRIPRAVNOST

Uprava Dječje bolnice Srebrnjak o navodima Bore Nogala: "Šokirani smo činjenicom da su takvi dokumenti, dok su postupci u tijeku, izišli u medijima"

Bolnica Srebrnjak
Bolnica Srebrnjak Vijesti u 17
Aktualno Galerija Bolnica Srebrnjak Bolnica Srebrnjak Foto: Vijesti u 17 +0 Boro Nogalo Galerija 1/2 >>
Dječja bolnica Srebrnjak odgovorila je na navode bivšeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala o prekovremenim satima i satima u pripravnosti, zbog kojih se, kako je rekao, on i još dvoje zaposlenika moraju očitovati, inače bi mogli dobiti otkaz.

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu Boro Nogalo potvrdio je u subotu za DNEVNIK.hr da su profesorica Marijana Turkalj i zamjenik pomoćnika ravnatelja bolnice za kontrolu kvalitete zdravstvene zaštite i nadzora Davor Plavec u petak dobili nalog prema kojem se moraju očitovati o prekovremenim satima i satima u pripravnosti ili im prijeti otkaz. Taj nalog, kako je rekao Nogalo, treba dobiti i on.

Pročitajte i ovo Boro Nogalo - 1 Odluka suda Boro Nogalo mora se vratiti na mjesto šefa Srebrnjaka: "Možete samo zamisliti godinu dana patnje..." Natko Beck Pozitivna strana priče Omiljeni radiolog sa Srebrnjaka: Uz 5G i telemedicinu naši pacijenti imat će puno bolju skrb

Dječja bolnica Srebrnjak u priopćenju od ponedjeljka navodi kako su se u medijima pojavili neistiniti podaci, no potvrđuju da su članovi bivše uprave Bolnice pozvani iznijeti obranu u vezi sutvrđenim nepravilnostima.

Napominju kako se pripravnost organizira sukladno općim aktima zdravstvene ustanove, odlukama Upravnog vijeća i eventualno odlukama ravnatelja donesenim na temelju njih. Navode kako prema dostupnim podacima to nije bio slučaj kod raspoređivanja pripravnosti te utvrđivanju i isplati naknada za pripravnost u odnosu na članove bivše uprave Dječje bolnice Srebrnjak, stoga su oni pozvani iznijeti obranu u vezi s utvrđenim nepravilnostima. 

Priopćenje bolnice prenosimo u cijelosti: 

"Slijedom ponovnih natpisa u medijima i na raznim portalima koji javnosti prezentiraju 'Dramu u Dječjoj bolnici Srebrnjak', a u kojima se iznose netočni i neistiniti podaci, dostavljamo očitovanje radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti.

Prije svega ističemo žaljenje da se pojedinosti o radnopravnim i građanskopravnim odnosima u vezi pojedinih liječnika iznose u medije, čime se ugrožava ne samo njihov integritet nego i integritet drugih zaposlenika Dječje bolnice Srebrnjak, a sve kako bi se javnosti ponovo plasirale neistine.

Uprava Bolnice šokirana je činjenicom da su takvi dokumenti, dok su postupci u tijeku, izišli u medijima! Premda je politika Bolnice da se takve pojedinosti ne iznose u medijima, radi pravilnog i potpunog informiranja javnosti ističe se sljedeće:

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak je 4. 12. 2019. donijelo Odluku o razrješenju ravnatelja zbog niza razloga, medu ostalim i zbog postupanja protivno odlukama Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, propisa i općih akata ustanove te obavljanja pojedinih djelatnosti bez suglasnosti resornog ministarstva.

Po razrješenju s mjesta ravnatelja, premda mu materijalna prava po ugovoru tada nisu umanjena, razriješeni ravnatelj žalio se s tvrdnjom da mu je isplaćena znatno manja plaća.

S namjerom da ga se zaštiti, a preispitivanjem njegovih navoda u pripremi odgovora na žalbu, stručne službe Dječje bolnice Srebrnjak uočile su da se razlika isplate sastoji u naknadi za pripravnost, koja mu je isplaćivana kontinuirano u mjesecima dok je obnašao dužnost ravnatelja, a koja mu nije isplaćena po razrješenju.

Pregledom isplata utvrđene su nepravilnosti te postupanja protivno zakonu, podzakonskim aktima i općim aktima Bolnice. Naime, pripravnost se određuje radi osiguranja prisutnosti odgovarajuće liječničke pomoći u stanjima životne ugroženosti i hitne medicinske pomoći, kada liječnik ne dolazi na posao, već mu se plaća pripravnost da to učini po pozivu ako bude potrebe.

Pripravnost se organizira sukladno općim aktima zdravstvene ustanove, odlukama Upravnog vijeća i eventualno odlukama ravnatelja donesenim na njih. Prema dostupnim podacima, to nije bio slučaj kod raspoređivanja pripravnosti te utvrđivanju i isplati naknada za pripravnost u odnosu na članove bivše uprave Dječje bolnice Srebrnjak, stoga su pozvani iznijeti obranu u vezi utvrđenih nepravilnosti.

Nikome na teret nije stavljen rad u klinici s pacijentima, prekovremeni rad niti rad u dežurstvu, već isključivo točno određene pripravnosti koje kao takve, prema aktima ustanove, nisu trebale biti raspoređene niti obračunate.

Sukladno utvrđenjima, uprava Bolnice dužna je i mora postupati na zakonom određeni način, što je i učinjeno. Stvari su dakle vrlo jednostavne, objektivizirane i provjerljive te će se riješiti u zakonom predviđenim postupcima i rokovima.

Zaključno, ne bježeći od javne rasprave, osuđujemo javno iznošenje podataka o sporovima. Čini nam se da se ovakvim postupanjem evidentno želi i putem medija utjecati ne samo na institucije poslodavca nego i na pravosuđe, kao i na potencijalne svjedoke.

Mišljenja smo da je jedino mjesto na kojem se sporovi rješavaju nadležan sud, stoga molimo medije da se suzdrže od daljeg etiketiranja Dječje bolnice Srebrnjak i potenciranja položajnog nezadovoljstva članova bivše uprave Dječje bolnice Srebrnjak.
Dječja bolnica Srebrnjak nije ni bivša, ni sadašnja, ni buduća uprava.

Dječju bolnicu Srebrnjak čini njezinih 215 zaposlenika koji su svojim znanjem, stručnošću i predanim radom Bolnicu pozicionirali kao važnog dionika sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske i koji nesebično rade za dobrobit svojih malih pacijenata.

Uistinu je šteta da pojedinci kontinuirano nastoje glorificirati vlastiti doprinos, umanjujući i omalovažavajući pritom doprinos tihe većine djelatnika, bez koje se Bolnica ne bi mogla dičiti ni kvalitetom ni projektima", navodi bolnica u priopćenju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene