Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Tuča, poplave, oluje: Narančasti alarm izdan i za petu regiju, meteorolog otkriva što će biti najveći problem - "I to ne samo u Hrvatskoj"

Aktualno Galerija Vrijeme Vrijeme Foto: Screenshot/ECMWF Količina padalina Količina padalina Foto: Meteologix/Screenshot Najavljeno novo nevrijeme, ilustracija - 1 Najavljeno novo nevrijeme, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Najavljeno novo nevrijeme, ilustracija - 2 Najavljeno novo nevrijeme, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Najavljeno novo nevrijeme, ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
DHMZ je izdao narančasto upozorenje za pet regija: zagrebačku, karlovačku, riječku, gospićku i splitsku. U petak se očekuje velika količina oborina, ponegdje s tučom i olujnim vjetrom, zbog čega može doći do bujičnih poplava. Građane upozoravaju da budu oprezni i zaštite se.

 

  • DHMZ izdao narančasto upozorenje

  • vrijeme bi moglo biti opasno u pet regija

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:12 "Nevrijeme putuje prema sjeveroistoku Slovenije. U okolici Ljubljane je nešto jače nevrijeme, vjerojatno s tučom. Padalne su obilne, a stanje će se pogoršati, jer se na sjeverozapadu već stvara novo nevrijeme. Možemo očekivati velike poplave", poručuje slovenska stranica Neurje.si na Facebooku.

19:31 Slovenija je u stanju pripravnosti zbog nevremena, no izdano je upozorenje i za Karlovačku županiju. Uživo iz Karlovca javila se reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk koja je provjerila kakvo je stanje na terenu.

19:05 "U ovakvoj situaciji može biti izraženijeg nevremena, možda i poneka pijavica, može tu biti grmljavine i tuče, međutim najveći problem sutra odnosno u subotu bit će velika količina oborine, i to ne samo u Hrvatskoj", kazao je u Dnevniku Nove TV meteorolog Darijo Brzoja.

"U ovom slučaju i ono što padne u Sloveniji i Austriji, s obzirom da sva ta voda na mokrom tlu koje je dosta vlažno jer smo proteklih mjeseci imali dosta kiše sljeva se u rijeke pa onda gornji sliv rijeke Save, tu je još Mura i Drava mogu imati poteškoće sa svojim vodotocima", upozorio je.

Hidrološke postaje na tim bi rijekama mogle dosegnuti - značajne stupnjeve obrane od poplava.

19:03 Zbog najave nepovoljnog vremena na sjevernom Jadranu u pripravnosti je i Lučka kapetanija. Šalju i upozorenje.

"Manja plovila, brodice, jahte ne bi trebala izlaziti na more bez prijeke potrebe, a što se tiče velikih, pravih brodova - oni su možda bolji i sigurniji ukoliko su na sidrištu i ukoliko su u plovidbi jer u slučaju lošeg vremena može doći do popuštanja konopa, ugroze prema samoj okolini, lučkoj infrastrukturi ili pak, nedaj Bože, prema ljudima", kazao je lučki kapetan Darko Glažar.

18:29 Narančasto upozorenje za veći dio Slovenije na snazi je od četvrtka iza 18 sati do petka oko 23 sata. Predviđa se kako bi u 36 sati mogla pasti mjesečna količina kiše.

16:46 DHMZ je za petak poslijepodne upalio narančasti alarm i za splitsku regiju.

14:22 Zbog promjene vremena koja stiže u petak, DHMZ je izdao narančasto upozorenje za četiri regije: zagrebačku, karlovačku, riječku i gospićku. Na tom području vrijeme će biti opasno zbog jakog i mjestimice olujnog vjetra, grmljavine, a moguće su i bujične i urbane poplave. Najviše kiše prema njihovim procjenama očekuje se u riječkoj i gospićkoj regiji. 

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", stoji u upozorenju DHMZ-a. 

14:01 U Karlovcu su već održali sastanak Stožera civilne zaštite te se u dijelove grada za koje se procjenjuje da će biti najugroženiji poplavama dopremaju vreće s pijeskom

"U petak se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana postupno će se proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje. Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni", navodi DHMZ u najnovijem upozorenju. 

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje - 2 Užas Otkriven motiv: Razlog za prebijanje mladića iz Dubrave potpuno je nevjerojatan

13:50 Za veliku promjenu vremena pripremila se i susjedna Slovenija, a njihovi lovci na oluje sa stranice Neurje.si, koji su dosad, objavljivali dosta precizne prognoze, za ovu rundu nevremena umjesto superćelijskih oluja najavljuju poplave.

Ponegdje će pasti i 200 litara kiše po četvornom metru, ali ne samo u Sloveniji nego i u Hrvatskoj. To potkrepljuju snimkom švicarske prognostičke stranice Meteologix prema kojoj će količina padalina biti znatno iznad prosječne. U središnjem i jugoistočnom dijelu Slovenije, ali i primjerice u Gorskom kotaru, na području grada Vrbovskog, može pasti i do 200 litara kiše po četvornom metru!

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva neradna dana Kamo danas u kupovinu? Pogledajte radno vrijeme trgovina na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Prognostičari stranice Neurje.si najavili su izlijevanje rijeka u Pomurju, Podravju Posavju i u širem dijelu središnje Slovenije u petak navečer, odnosno u noći na subotu. 

"Danas u večernjim satima na udaru bi mogao biti zapadni dio zemlje! Obilna kiša očekuje se od petka do subote. Mnoge će rijeke poplaviti, pokrenut će se klizišta.

Tamošnja Agencija za zaštitu okoliša izdala je narančasto upozorenje protiv velikih poplava. "Ne savjetujemo nikakve aktivnosti u blizini rijeka ili potoka jer je trenutačno u tijeku dosta događanja i ljetnih festivala", poručili su. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene