Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova opasnost

Slovenci upozoravaju: Mogla bi pasti mjesečna količina kiše, očekuju se bujične poplave. U pripravnosti i vojska

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tadej Kirincic/Pixsell
Narančasto upozorenje za veći dio Slovenije na snazi je od četvrtka iza 18 sati do petka oko 23 sata. Predviđa se kako bi u 36 sati mogla pasti mjesečna količina kiše.

Nakon oluja koje su proteklih dana pogodile Sloveniju, sada joj prijete i poplave. Narančasto upozorenje za veći dio zemlje na snazi je od četvrtka iza 18 sati do petka oko 23 sata, piše 24ur.com.

Prema večeri će se na zapadu Slovenije već stvarati predfrontalna nevremena, a moguće je i poneko lokalno nevrijeme.

Nadležne službe upozoravaju da se u sljedećih nekoliko sati preventivno uklone stvari s opasnih područja te da se broj 112 poziva samo u hitnim slučajevima.

Pročitajte i ovo Sara Alfirević Vrsalović, vlasnica objekta Pretrpjeli štetu Splitski ugostitelji podižu kaznene prijave protiv gradonačelnika Puljka i dogradonačelnika Ivoševića

Od četvrtka navečer pa sve do subote ujutro u Sloveniji će padati obilna kiša. Oborine će jačati na gorskim barijerama zapadne i južne Slovenije te nad Gorskim kotarom, a vjetar će potom obilne oborine nositi i nad središnju i istočnu Sloveniju.

Nastat će i grmljavinska nevremena pa lokalno može pasti vrlo velika količina kiše.

Pročitajte i ovo Školski brod Jadran Hrvatska neće odustati Ministarstvo vanjskih poslova uputio prosvjednu notu Crnoj Gori: "Svojatanje tuđe imovine protivno je međunarodnom pravu i europskim vrijednostima"

Prema sadašnjim simulacijama meteoroloških modela, najveće količine oborina očekuju se na sjeveru i jugoistoku Slovenije, no položaje mjesta s obilnim oborinama teško je točno predvidjeti, navodi Meteoinfo Slovenija.

"Današnji razvoj nevremena razlikovat će se od prijašnjih nevremena jer će vremenski poremećaj nalikovati jesenskim kišama. Temperature su visoke, a zrak vlažan, kombinacija koja će uzrokovati olujne vremenske nepogode”, rekao je Brane Gregorčič iz Arsa.

Pročitajte i ovo Vrijeme Iz minute u minutu Tuča, poplave, oluje: Narančasti alarm izdan i za petu regiju, meteorolog otkriva što će biti najveći problem - "I to ne samo u Hrvatskoj"

Lokalno može pasti i do 200 litara kiše u manje od 36 sati, što je inače mjesečna količina, upozorio je.

Kako je upozorio Arso, u petak navečer vjerojatne su bujične poplave i poplave manjih rijeka u sjevernoj i središnjoj Sloveniji, a u petak i tijekom noći na subotu poplave rijeka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kupe i na širem području središnje Slovenije.

Pročitajte i ovo Suđenje Vrijedi li? Gledaju u oči najgorim zločincima, a za to dobiju sitniš: "Za dva eura će me netko ubiti vani, a kad mi sjedne naknada za vođenje računa, još sam i u minusu"

Narast će i rijeke na širem području Ljubljane te Polhograjskog i Škofjeloškog brda.

Civilna zaštita izdala je zapovijed kojom se cijeli sustav stavlja u pripravnost, pa tako i vojska.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene