Za doček nove godine pripremaju se deseci tisuća stranih turista koji su upravo našu zemlju odabrali za ulazak u 2019. godinu. Najjače destinacije su Zagreb, Poreč, Dubrovnik, Opatija i Mali Lošinj, a gosti dolaze iz svih krajeva svijeta.

Galerija


U Dubrovniku će se za Novu godinu odmarati oko 6 000 gostiju, otvoreno je 10 ako hotela, a na zimskom festivalu i u nedjelju je šušur. ''Stigli smo u subotu. Na Stradunu je bio koncert Gipsy Kingsa. Bilo je super, a za doček ćemo se vrtiti po gradu i upijati atmosferu. Za sada je sve odlično'', kazala je turistica iz Belgije.

Vezani članci Hitna pomoć ilustracija (Dalibor Urukalović/Pixsell) Alkohol, padovi i tučnjave: Policija "najluđu noć" ocijenila "uglavnom mirnom" Doček 2019. na Trgu bana Jelačića (Foto: Josip Regović/Pixsell) Slavlje do sitnih noćnih sati: Zagreb je ušao u 2019. godinu uz vatromet, veselje i niz koncerata

Tijekom petka i subote u Hrvatskoj je ostvareno oko 40 000 dolazaka i 80 000 noćenja. Najviše gostiju dolazi iz Austrije. Slijede ih domaći gosti, pa Nijemci, Slovenci i Talijani.

Od ovogodišnjih božićnih praznika očekuje se desetak posto bolji rezultat nego prošle godine. Top destinacije su Zagreb, Poreč, Dubrovnik, Opatija i Mali Lošinj.

Većina gradova organizirala je bogat program za doček Nove godine. ''Sutra je cijeli dan zabava. Prvoga su u hotelima koncerti, tako da gosti koji su ovdje imaju neki poseban doživljaj'', rekla je Sanja Cikopan Korotaj iz Turističke zajednice Pula.

Posebno je i turistima u Splitu. Kažu kako im odgovara lijepo vrijeme i to što nema gužvi. ''Na fotografijama smo vidjeli da je ljeti gužva. Sada je super, možemo sve znamenitosti obići u miru'', kazao turist iz SAD-a.

S božićnim praznicima zavorit će se i turistička blagajna 2018. godine koja bi po svemu sudeći trebala doseći 12 milijardi eura.

 Dio gostiju već stigao u Split

Situaciju u Splitu uoči dočeka Nove godine i navale turista provjerio je reporter Nove TV Mario Jurič.

''Split se dobro uklapa u sjajnu turističku sliku. Prema informacijama iz turističke zajednice kažu kako za Novu godinu očekuju popunjenost preko 90 posto.

Kažu kako su svi hoteli otvoreni, a čini se da su hoteli barem zasad uspjeli riješiti nedostatak radne snage o čemu se puno govorilo.

Dio gostiju već je stigao. No, u nedjelju i ponedjeljaknočekuje se njihov dodatni dolazak, pa bi brojka od četrdesetak tisuća gostiju koji se u ovom trenutku odmaraju u Hrvatskoj trebala biti premašena.

Svi će oni uživati u adventskim događanjima koja posvuda još uvijek traju. Fešte će biti organizirane na otvorenome, u klubovima, hotelima, dvoranama. Naravno, važan je što veći broj gostiju ali i prihodi odnosno njihova potrošnja.

A kako bi gostiju bilo više, potrebno je i više zrakoplovnih linija te bolja povezanost u ovim zimskim mejsecima'', kazao je Mario Jurič.

Posljednje pripreme u Fužinama

Domaći i strani gosti već su stigli u Fužine. Sve je spremno za sutrašnji ispraćaj stare i doček nove godine. U ovo malo goransko mjesto stiže 10 tisuća gostiju.

Domaće kobasice i panceta zacvrčali su uz vatricu u Fužinama, a da hrana i piće lakše krenu tu je i vesela glazba.

U pripremi je i poseban novogodišnji meni. ''Pršut od jelena, žabe pohane, jelenji lungić, gulaš od jelena. Svašta će biti. Za svakoga ponešto'', kazao je glavni kuhar Mario Kontic.

Smještajni kapaciteti su ispunjeni, a prije višednevne zabave brojni su gosti dan proveli u šetnji i vožnji kočijom. Dovršavaju se i posljednji detalji za tradicionalni 19. ispraćaj stare godine u podne. ''Ovdje očekujemo da ćemo imati više od 10 tisuća ljudi kao i prijašnjih godina'', kazao je Marinko Jakovljević, direktor TZ Općine Fužine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr