Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novogodišnji turizam

Deseci tisuća turista odabrali Hrvatsku za ulazak u 2019. godinu: Većina gradova organizirala bogate programe

Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Novogodišnji turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Posljednje pripreme u Fužinama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/10 >>
Za doček nove godine pripremaju se deseci tisuća stranih turista koji su upravo našu zemlju odabrali za ulazak u 2019. godinu. Najjače destinacije su Zagreb, Poreč, Dubrovnik, Opatija i Mali Lošinj, a gosti dolaze iz svih krajeva svijeta.

U Dubrovniku će se za Novu godinu odmarati oko 6 000 gostiju, otvoreno je 10 ako hotela, a na zimskom festivalu i u nedjelju je šušur. ''Stigli smo u subotu. Na Stradunu je bio koncert Gipsy Kingsa. Bilo je super, a za doček ćemo se vrtiti po gradu i upijati atmosferu. Za sada je sve odlično'', kazala je turistica iz Belgije.

Pročitajte i ovo Doček Nove godine u Sydneyju Nova godina VELIKA GALERIJA Pogledajte spektakularne prizore ulaska u 2024. godinu diljem svijeta Fužine doček - 3 Okupilo se nekoliko tisuća Fužine su već u 2024. godini, slavlje nije omela ni kiša: "Nezaboravno, predobro, ovo ćemo pamtiti"

Tijekom petka i subote u Hrvatskoj je ostvareno oko 40 000 dolazaka i 80 000 noćenja. Najviše gostiju dolazi iz Austrije. Slijede ih domaći gosti, pa Nijemci, Slovenci i Talijani.

Od ovogodišnjih božićnih praznika očekuje se desetak posto bolji rezultat nego prošle godine. Top destinacije su Zagreb, Poreč, Dubrovnik, Opatija i Mali Lošinj.

Većina gradova organizirala je bogat program za doček Nove godine. ''Sutra je cijeli dan zabava. Prvoga su u hotelima koncerti, tako da gosti koji su ovdje imaju neki poseban doživljaj'', rekla je Sanja Cikopan Korotaj iz Turističke zajednice Pula.

Posebno je i turistima u Splitu. Kažu kako im odgovara lijepo vrijeme i to što nema gužvi. ''Na fotografijama smo vidjeli da je ljeti gužva. Sada je super, možemo sve znamenitosti obići u miru'', kazao turist iz SAD-a.

S božićnim praznicima zavorit će se i turistička blagajna 2018. godine koja bi po svemu sudeći trebala doseći 12 milijardi eura.

 Dio gostiju već stigao u Split

Situaciju u Splitu uoči dočeka Nove godine i navale turista provjerio je reporter Nove TV Mario Jurič.

''Split se dobro uklapa u sjajnu turističku sliku. Prema informacijama iz turističke zajednice kažu kako za Novu godinu očekuju popunjenost preko 90 posto.

Kažu kako su svi hoteli otvoreni, a čini se da su hoteli barem zasad uspjeli riješiti nedostatak radne snage o čemu se puno govorilo.

Dio gostiju već je stigao. No, u nedjelju i ponedjeljaknočekuje se njihov dodatni dolazak, pa bi brojka od četrdesetak tisuća gostiju koji se u ovom trenutku odmaraju u Hrvatskoj trebala biti premašena.

Svi će oni uživati u adventskim događanjima koja posvuda još uvijek traju. Fešte će biti organizirane na otvorenome, u klubovima, hotelima, dvoranama. Naravno, važan je što veći broj gostiju ali i prihodi odnosno njihova potrošnja.

A kako bi gostiju bilo više, potrebno je i više zrakoplovnih linija te bolja povezanost u ovim zimskim mejsecima'', kazao je Mario Jurič.

Posljednje pripreme u Fužinama

Domaći i strani gosti već su stigli u Fužine. Sve je spremno za sutrašnji ispraćaj stare i doček nove godine. U ovo malo goransko mjesto stiže 10 tisuća gostiju.

Domaće kobasice i panceta zacvrčali su uz vatricu u Fužinama, a da hrana i piće lakše krenu tu je i vesela glazba.

U pripremi je i poseban novogodišnji meni. ''Pršut od jelena, žabe pohane, jelenji lungić, gulaš od jelena. Svašta će biti. Za svakoga ponešto'', kazao je glavni kuhar Mario Kontic.

Smještajni kapaciteti su ispunjeni, a prije višednevne zabave brojni su gosti dan proveli u šetnji i vožnji kočijom. Dovršavaju se i posljednji detalji za tradicionalni 19. ispraćaj stare godine u podne. ''Ovdje očekujemo da ćemo imati više od 10 tisuća ljudi kao i prijašnjih godina'', kazao je Marinko Jakovljević, direktor TZ Općine Fužine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene