Mirovinska reforma, koja je dobila crveni karton koalicijskih partnera, još će se dugo brusiti. A prava reforma javne uprave nije ni na vidiku.

Galerija


Kod ministra Pavića smjenjuju se koalicijski partneri. Dijagnoza se zna, ali ne i terapija. Drugi stup mora opstati, poručuje predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Traži se rješenje kako isplatiti dodatak na mirovinu. "Da li će ga dobiti samo do perioda do 2002. godine ili i za taj period, a možda i u umanjenom dijelu za period kada su bili u drugom stupu", ističe Kosor kao rješenje prema kojem se cilja. HDS-ov Branko Hrg dodaje kako je jedna od ideja bio i dohodovni ili imovinski cenzus.

Vezani članci Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 5 Zašto vaš novac danas vrijedi manje nego prošle godine? "Koliko god nas uvjeravali da plaće rastu, one nikad ne rastu koliko i cijene" Andrej Plenković Premijer o rekonstrukciji Vlade ne govori, ali u redovima HDZ-a sve se glasnije priča kako bi mogla biti i - prije ljeta

Dok tisuće umirovljenika jedva preživljavaju, mnogima su trn u oku povlaštene mirovine. "Ako otvaramo nepravdu prema ljudima koji su '62. ili '80.godište, ako otvaramo minimalne mirovine, normalno da otvaramo i temu povlaštenih mirovina", tvrdi Kosor.

Ministar Kuščević otvara temu javne uprave i uvjerava da je stanje izvrsno. No, država zapošljava sve više ljudi, gotovo 234.000 ljudi. Koliko točno u Plenkovićevom mandatu, nisu nam odgovorili. Procjena je da ima dvije do tri tisuće više zaposlenih, dok je dio otišao u mirovinu.

Sindikati tvrde suprotno – broj državnih službenika pada! "Za pretpostaviti je i da će, kada će Hrvatska predsjedati Europskom Unijom, doći do privremenog povećanja zaposlenih. Doći će do većeg zapošljavanja jer će trebati ljudi koji znaju jezike", smatra Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

Kuščević najavljuje nagrade i kazne, koje počinju od početka iduće godine. U udruzi Lipa traže i visoko postavljene ciljeve, ali i pritisak s vrha. "To zahtjeva određenu hrabrost, agilnost, poduzetnost, a kad ste to vidjeli u našoj politici?", ističe Zoran Loew, izvršni direktor udruge Lipa. Vidjeli smo zato najveći broj dužnosnika u Plenkovićevoj vladi, a obećanje da će ih smanjiti još je samo obećanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr