Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Politiku vratiti u politiku'

Pusić preuzela HNS: 'Nijedna koalicija nije laka, ali mi ćemo izvesti zemlju iz ekonomske krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić je na današnjem Izbornom saboru Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) izabrana za predsjednicu stranke s 577 glasova.

Radimir Čačić od danas i službeno nije predsjednik stranke. Jedini kandidat za njegovu dosadašnju funkciju je Vesna Pusić koja je dobila jednoglasnu potporu stranačkog Predsjedništva i Središnjeg odbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počeli se vraćati Pusić: 'Ne bojim se odljeva članova, više se bojim priljeva' Slika nije dostupna HNS na Političkoj akademiji 'Ni ovaj tjedan Radimir Čačić ne narušava jedinstvo stranke'

U svojem posljednjem službenom govoru Čačić je nabrojao stvari koje je HNS u posljednjih godinu dana vlasti na nacionalnoj razini, uspio napraviti. Tvrdi kako je učinjeno puno da se popravi gospodarska slika, da se naprave preduvjeti za investicije te da gospodarski oporavak, polako, ali sigurno kako kaže, počne jačati i zahvaljujući učincima poslova vezanih za energetsku ucinkovitost.

'Ne očekujte zahvalnost, veselite se učinjenom, neka vas ispunjava spoznaja da činite sve. Nismo stranka protiv, nego stranka za. Da bi to uspjeli potrebni su nam temelji, temelji su u lokalnim sredinama', rekao je Čačić.

Poslao je poruku kako na nadolazećim lokalnim izborima HNS može pokazati svoju snagu i povećati broj vjećnika. 'Nova energija u novoj predsjednici biti će jamstvo da to možemo', rekao je.

 >> Sporni mailovi HNS-a: 'To nije nikakvo zapošljavanje, to je prosljeđivanje javno dostupne informacije'

Buduća predsjednica HNS-a također se obratila okupljenima na Izbornom saboru.

'Javnim prostorom dominiraju teme čiji muž gdje radi, teme od apsolutne banalnosti za zadaće pred nama. To je štetno i nedopustivo. Istovremeno tuku mlade Srbe u Kistanju, mrze gayeve, ne žele zdravstveni odgoj. Ne raspravlja se o modelu gospodarskog rasta koji otvara radna mjesta. Raspravlja se o kadrovskoj politici manje nego o energetskoj politici koja moze, ne samo manjiti cijene struje i plina, već postati motor gospodarskog rasta', rekla je Pusić.

Buduća predsjednica istaknula je i pet točaka na kojima smatra da se mora temeljiti HNS kao moderna europska stranka. Smatra kako je trenutno najveći problem stranke njen loš rejting, ali smatra da ga se može popraviti unutarnjom snagom stranke.

'Mi smo protiv banalizacije politike, protiv populizma i protiv šovinizma', rekla je Pusić dodajući kako se takvi trendovi u politici moraju zaustaviti baš kao i trend negativnih konotacija koje se danas vežu uz političke stranke.

Vesna Pusić zaključila je kako bez stranke kao što je HNS nema napretka zemlje te da je ovo vrlo teško i komplicirano vrijeme za stranku te za njenog bivšeg predsjednika koji je, kako je istaknula Pusić, ugrađen u temelje stranke i u neke simbole hrvatskog napretka. Istaknula je i kako Hrvatska ne bi imala autoceste da u politici nije bilo Radimira Čačića.

Pusićje naglasila i kako je njihova stranka iznijela projekte 'za koje nitko nije imao snage ni hrabrosti' izvesti. Smatra i kako Hrvatskoj nije potrebno petsto projekata nego četiri ili pet koji će se moći izvesti u godinu dana.

Dodala je i kako je svaka koalicija teška no svakako bolja za zemlju i za građane od jednostranačke vlasti. Vjeruje kako će stabilno surađivati s koalicijskim partnerima do kraja mandata pa i u sljedećem mandatu te da će oni zajedno izvesti zemlju iz krize. (T.J./T.Š.T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene