Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno i spomen obilježje

Sahranjene žrtve rata pronađene u masovnoj grobnici u Sotinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija i sahrana branitelja i civila ubijenih u Sotinu protekla je mirno i dostojanstveno. Ministar branitelja Predrag Matić kaže da je spreman posredovati između premijera i vukovarskog Stožera.

Danas je otvoreno spomen-obilježje masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata 'Šuma Jelaš' u općini Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a zatim su sahranjene žrtve ekshumirane iz masovne grobnice.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Sprovod 32-godišnje majke koja je poginula u prometnoj nesreći u Kaštel-Sućurcu Kaštel-Sućurac Stotine ljudi oprostilo se od mlade majke koja je poginula u strašnoj prometnoj nesreći: "Iza nje ostaje praznina"

Spomen obilježje 'Šuma Jelaš' postavljeno je u sjećanje na devet hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. u agresiji na Hrvatsku, ekshumiranih iz jedne masovne i tri pojedinačna groba u Šumi Jelaš.

>> Vukovarski branitelj zbog ćiriličnih ploča bacio odoru i odličja

Otvaranju je prisustvovao ministar branitelja Predrag Matić, a prilikom ceremonije zabilježena je snažna prisutnost policije, no nikakvih incidenata nije bilo.

Kasnije je na mjesnom katoličkom groblju u Sotinu obavljen zajednički ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka četiriju hrvatskih branitelja i sedmero civilnih žrtava, ekshumiranih u travnju 2013. iz masovne grobnice u Sotinu.

I tom je događaju nazočio ministar Matić, a komemoraciju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Sve je prošlo mirno i dostojanstveno.

Obitelji koje su pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih su zadovoljne, no rodbina onih koji se još uvijek vode kao nestali najavljuje da neće odustati od potrage za istinom, i privatno i putem institucija.

Problem s dvopismenim natpisima u Vukovaru nisu htjeli komentirati, ali neki od njih su nam kazali kako dok god sudbina njihovih najmilijih ne bude razjašnjena, za njih nema napretka te i dalje žive kao da je 1991.

Ministar Matić kaže da će preko institucija nastojati da se sudbina svih nestalih razjasni. Govoreći o ćiriličnim natpisima, kazao je da će nastaviti posredovati između premijera i vukovarskog Stožera. 'Ja sam njima organizirao tri sastanka, spreman sam i četvrti, peti i šesti', rekao je, izražavajući čuđenje što Stožer sada traži službeni dopis iz Vlade o sastanku, dok su prije samo pozivali ministra.

Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić kaže da je otvoren za razgovore, ali da žele službeni poziv bez ikakvog uvjetovanja. 'I mi smo za poštivanje zakona, želimo uvjeriti premijera da su ćirilične ploče nezakonito postavljene', rekao je Gavrić, pozivajući se u tom smislu na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene