Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje za svibanj

Crobarometar: Koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života? Pogledajte što je na vrhu, a što na dnu liste

Aktualno Galerija Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? Foto: DNEVNIK.hr +12 Crobarometar: Osobna kvaliteta života Galerija 1/17 >>
Dnevnik Nove TV donosi drugi dio tradicionalnog mjesečnog istraživanja Crobarometar za svibanj 2023.

Nakon što su u četvrtak u Dnevniku Nove TV prezentirani rezultati koji se odnose na rejtinge stranka, stavovi građana o smjeru u kojem država ide te njihova zadovoljstva političarima i državnim institucijama, Nova TV donosi nastavak istraživanja – koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života.

Prema istraživanju najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija, zatim životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo.

Školskim rječnikom rečeno – trojka je ocjena s kojom relativna većina ispitanika ocjenjuje općenito kvalitetu života u Hrvatskoj, odnosno, kako je živjeti u našoj zemlji gledajući iz njihovog kuta. Prosječna ocjena ovdje je 2,73, što je nešto niže nego prošli mjesec.

Pročitajte i ovo Ilustracija porezna reforma Veliki udar na džepove vlasnika vikendica: Porez na kuće za odmor veći i do 250 posto

Prosječna ocjena osobne kvalitete života je 3,17. To je također blagi pad u odnosu na prošli mjesec. Ocjenu veće od tri, za kvalitetu vlastitog života daje više od trećine ispitanika, njih 36,4 posto.

Svojim životom, gledajući po regijama, najviše su zadovoljni u Zagrebu. Međutim, nijanse su doista malene, odstupanja nisu velika – svi daju ocjenu dobar.

Crobarometar Crobarometar: Kvaliteta života u Hrvatskoj (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema istraživanju, svojim životom u Hrvatskoj najzadovoljniji su mladi do 30 godina. I visokoobrazovani. I za jedno i za drugo ocjena četvorka. Mladi do 30 godina zadovoljstvo ocjenjuju s 3,6, a skupina visokoobrazovanih građana sa 3,52.

Crobarometar Crobarometar: Osobna kvaliteta života (Foto: GOL.hr)

Prema ocjenama koje su dali, građani u Hrvatskoj osjećaju se sigurno - tu su dali najvišu ocjenu, solidnu trojku. Ocjenu tri dali su i kvaliteti obrazovnog sustava, a jednako razmišljaju i kada je riječ o slobodi i neovisnosti medija.

Iako nam je vanjska politika u ozračju stalne svađe predsjednika i premijera - na položaj Hrvatske u svijetu gledaju kao dobar. Dokaz da ministar Vili Beroš ima još puno posla pokazuju i brojke - kvaliteta zdravstva na granici je dvojke i trojke, baš kao i poštivanje ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Na vrijeme od šest mjeseci Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan

Kad je u pitanju lakoća pronalaska radnog mjesta – ne dostiže se trojka kao ni kupovna moć građana. Ne stoji dobro ni rad državnih i javnih institucija i tvrtki.

Crobarometar Crobarometar: Čime su građani nezadovoljni? (Foto: DNEVNIK.hr)

Podbačaj je i kod uspješnosti gospodarenja otpadom. Jako niska ocjena i za visine plaća, a na samom dnu, što više i nije iznenađenje - pravosuđe i rad političara.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. svibnja na 992 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene