Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo istraživanje

Crobarometar za travanj: HDZ i dalje vodeća stranka, Milanović i Vlada preokrenuli trendove

Aktualno Galerija Crobarometar: Političari s pozitivnim dojmom među građanima Crobarometar: Političari s pozitivnim dojmom među građanima Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Političari s negativnim dojmom među građanima Crobarometar: Političari s negativnim dojmom među građanima Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Političari s najboljim omjerom pozitivnog i negativnog dojma među građanima Crobarometar: Političari s najboljim omjerom pozitivnog i negativnog dojma među građanima Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška radu Vlade Crobarometar: Podrška radu Vlade Foto: DNEVNIK.hr +11 Crobarometar: Podrška radu predsjednika Milanovića Galerija 1/16 >>
Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za travanj 2023. Rezultati istraživanja reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca i prve polovice aktualnog mjeseca.

Crobarometar za travanj 2023. godine pokazuje da je inflacija, tj. rast cijena pojedinih proizvoda i usluga, važna tema u javnom prostoru i svakodnevnom životu građana.

Pročitajte i ovo Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje Crobarometar - 1 Donosi Dnevnik Nove TV Prvi Crobarometar ove godine: Doznajte jesu li afere utjecale na rejting HDZ-a i tko su najveći politički negativci

Također, razgovaralo se o najavama pilot-projekta cjelodnevne nastave te je i dalje u fokusu zdravstvo s najavom reformi te pregovorima s liječnicima i ostalim osobljem.

Sektor pravosuđa također je dijelom bio u fokusu javnosti s najavom izmjena u radu. S Uskrsom i prvim većim dolaskom turista aktualizirale su se i teme vezane za turizam. Optimizam građana u travnju je blago porastao te je na sličnoj razini kao krajem prošle godine, tj. u siječnju ove godine.

Istraživanje pokazuje da je HDZ čvrsto konsolidirao podršku i ona ne pada ispod trideset posto. Tako je bilo i u travnju, trenutačno su na 30,9 posto podrške. No čini se da se i SDP stidljivo oporavlja: podrška im je na 13,6 posto, jedan i pol postotni poen više nego u prošlom mjesecu te, što je za njih još važnije, taj rejting već treći mjesec zaredom polako raste.

Na trećem je mjestu platforma Možemo! s 8,8 posto, sa sličnim rastom i trendom kao i SDP. Četvrti je Most s 8,7 posto podrške, također u pozitivnom trendu, dok je peti Domovinski pokret s blago negativnim trendom i 6 posto podrške.

Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Crobarometar: Podrška političkim strankama - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Stranke koje ne prelaze izborni prag, a imaju više od 1 posto podrške su IDS, CENTAR, Blok umirovljenici zajedno, HNS i HSU. Svi ostali – među kojima i parlamentarne stranke poput Socijaldemokrata, HSLS-a ili Suverenista – imaju manje od 1 posto potpore.

Pad broja neodlučnih glasača

Tajna je rasta navedenih stranaka, čini se, u padu broja neodlučnih. Iako su još uvijek druga politička snaga u državi, taj se broj smanjuje i sada 17 posto naših ispitanika koji bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore ne zna kome bi dalo glas. Mjesec dana ranije taj je broj bio 19,2 posto.

I čini se da su u taj bazen u prošlom mjesecu najviše zagrabile stranke ljevice i lijevog centra, SDP-a i Možemo!, što ukazuje na jedini način na koji se može pokušati kontrirati HDZ-u – konsolidirati svoju bazu i tražiti prostora među neodlučnima.

Na pitanje koliko bi ljudi uopće izašlo na izbore da se oni održavaju na današnji dan, sudeći prema ispitanicima i ispitanicama, odaziv bi bio pristojan: na birališta bi sigurno ili vrlo vjerojatno izašlo 68 posto njih. Izbore bi sigurno ili vjerojatno bojkotiralo njih 27 posto, dok stava o tome nema pet posto ispitanih.

Koji su političari popularni?

Najpozitivnijim građani doživljavaju predsjednika Republike Zorana Milanovića. Na drugom je mjestu ovog mjeseca zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, slijedi Božo Petrov, četvrti je Ivan Penava te peti Andrej Plenković.

Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Crobarometar: Političari s pozitivnim dojmom među građanima (Foto: DNEVNIK.hr)

Najnegativniji dojam imaju spram Milorada Pupovca, slijede ga na zajedničkom drugom mjestu Gordan Jandroković i Zlatko Hasanbegović, a na trećem su se stisnuli Andrej Plenković i Hrvoje Zekanović. Gledamo li neto omjer negativnog i pozitivnog doživljaja, najbolje prolazi Tomislav Tomašević, drugo mjesto dijele Božo Petrov i Ivica Puljak, na četvrtom je Ivan Penava, a na petom Zoran Milanović.

Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Crobarometar: Političari s najboljim omjerom pozitivnog i negativnog dojma među građanima (Foto: DNEVNIK.hr)

Podrška Milanoviću i Vladi

Predsjednik Zoran Milanović, nakon što mu je četiri mjeseca zaredom padala podrška, uspio je okrenuti taj trend: 56 posto ispitanih koji ne podržavaju njegov rad se smanjio na 53 posto, dok je broj onih koji ga podržavaju narastao s 36 na 38 posto.

Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Crobarometar: Podrška radu predsjednika Milanovića (Foto: DNEVNIK.hr)

I kod podrške rada Vlade također je došlo do promjene trenda. Nakon blagog, ali ipak konstantnog tromjesečnog rasta broja ispitanika koji ne podržavaju poteze koje povlači Vlada, i tu stiže promjena. Broj takvih smanjio se sa 65 na 61 posto, dok je broj onih koji podržavaju rad Vlade porastao s 28 na 30 posto.

No općenito se osjeti blagi rast optimizma građana u travnju – bio je Uskrs, polako se zahuktava turistička predsezona – i to se vjerojatno u nekoj mjeri odrazilo i na podršku rada Vlade, odnosno predsjednika Republike.

Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Crobarometar: Podrška radu Vlade (Foto: DNEVNIK.hr)

Problemi koji muče građane

Visoke cijene i inflacija općenito apsolutno dominiraju i ovaj mjesec i zadaju najviše muke građanima – to je za njih najveći problem.

Zanimljivo je da je i ovaj mjesec na drugom mjestu tema koja je donedavno ipak bila nešto niže na rang-listi najvećih problema, a to je korupcija u samom državnom vrhu. Afere ipak, čini se, ostavljaju traga u percepciji građana.

Na trećem je mjestu nezadovoljavajući životni standard, odnosno nezadovoljstvo visinom plaće. Na četvrtom je mjestu općenito nezadovoljstvo stanjem gospodarstva i ekonomskom situacijom, a top pet najvećih problema u državi, iz perspektive građana, ovaj mjesec zatvara visina mirovina.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. travnja na 982 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene