Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje za svibanj

Novi Crobarometar: Kako stoje vodeće stranke, raste li bazen neodlučnih birača? Doznajte i koji su problemi na vrhu liste onih koji najviše muče građane

Aktualno Galerija Crobarometar: Podrška političkim strankama - 1 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška političkim strankama - 2 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška političkim strankama - 3 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška političkim strankama - 4 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +14 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 5 Galerija 1/19 >>
Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za svibanj 2023. Rezultati reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca i prve polovice aktualnog mjeseca.

I ovaj mjesec, prema rezultatima istraživanja Crobarometar, HDZ drži vodeću poziciju: 30,3 posto ispitanika glas bi u ovom trenutku dalo vladajućoj stranci. SDP s 12,6 posto i dalje drži drugo mjesto. Platforma Možemo! ima devet posto. Most je na četvrtom mjestu sa 7,3 posto potpore. Domovinski pokret čvrsto drži svoje peto mjesto.

Možemo reći da je sve u rangu prošloga mjeseca, a promjene su unutar statističke pogreške, jedan posto gore ili dolje. Idući mjeseci trebali bi pokazati možemo li govoriti o trendu ili ne.

Stranke koje ne prelaze izborni prag, a imaju više od jedan posto podrške su: HSU, HSS, HNS, Centar, Socijaldemokrati hrvatske, Hrvatski suverenisti, Odlučnost i pravednost, HSP.

Velika je i dalje baza neodlučnih birača – ima ih 17,3 posto. To je svakako grupacija koja bi mogla utjecati na rezultate izbora. Tko će uspjeti najviše motivirati, tek ćemo vidjeti. Znamo da ih u odnosu na prošli mjesec nitko nije pretjerano impresionirao, tj. broj im se nije smanjio.

Što građani misle o smjeru kojim Hrvatska ide?

Optimizam građana, nakon blagog pozitivnog rasta u travnju, u svibnju se vratio na razinu iz ožujka i veljače. Da je smjer kojim zemlja ide pogrešan, kaže 69 posto ispitanika, a da je dobar, smatra njih 20 posto. Ni pozitivan ni negativan komentar nema 11 posto ispitanih.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Ocjena smjera kojim Hrvatska ide (Foto: DNEVNIK.hr)

Udio građana koji podržavaju rad Vlade ovaj je mjesec nešto niži nego u travnju, odnosno 28 posto, a njezin rad ne odobrava 64 posto. "Ni da ni ne" kad je o potezima Vlade riječ kaže osam posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković prva crta obrane HDZ odbrusio Milanoviću zbog napada na premijera: "Očekivano, sitni zavidnik"

U posljednja je dva mjeseca rejting predsjednika Milanovića – zacementiran. Drugim riječima, ponovno kod 53 posto ispitanika nema podršku za svoj rad. Kod njih 38 posto potpora mu je i ovaj mjesec neupitna, a devet posto njih nije ni za ni protiv.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Podrška radu predsjednika Milanovića (Foto: DNEVNIK.hr)

Milanović najpopularniji, a Pupovac na dnu

Kada je o dojmu riječ, predsjednik Zoran Milanović i dalje je prvi na ljestvici. Slijedi ga Tomislav Tomašević, zatim Božo Petrov. Četvrti je Ivan Penava, a peti Andrej Plenković.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Najpopularniji političari (Foto: DNEVNIK.hr)

S druge strane, ljestvicu negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac. Premijer Plenković i tu je u prvih pet. Slijede Hrvoje Zekanović, Gordan Jandroković i Zlatko Hasanbegović.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Najmanje popularni političari (Foto: DNEVNIK.hr)

Školskim rječnikom, građani su rad Vlade ocijenili s 2,37, rad predsjednika s 2,68, a Hrvatskom saboru dali su ocjenu 1,98.

Pročitajte i ovo Energenti padaju, hrana raste - 4 Prijetnje pucanj u prazno Cijene energenata padaju, zašto ne padaju cijene hrane? Evo što rade druge zemlje

Prema istraživanju, najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija, zatim životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo. Među aspektima života građani su najbolje ocijenili sigurnost i obrazovni sustav, a najlošije rad političara i sudova.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. svibnja na 992 punoljetna građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene