Obavijesti Pretražite Navigacija
Istraživanje za svibanj

Novi Crobarometar: Kako stoje vodeće stranke, raste li bazen neodlučnih birača? Doznajte i koji su problemi na vrhu liste onih koji najviše muče građane

1/19 >> Pogledaji ovu galeriju Crobarometar: Podrška političkim strankama - 1 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška političkim strankama - 2 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška političkim strankama - 3 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška političkim strankama - 4 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +14 Crobarometar: Podrška političkim strankama - 5 Galerija
Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za svibanj 2023. Rezultati reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca i prve polovice aktualnog mjeseca.

I ovaj mjesec, prema rezultatima istraživanja Crobarometar, HDZ drži vodeću poziciju: 30,3 posto ispitanika glas bi u ovom trenutku dalo vladajućoj stranci. SDP s 12,6 posto i dalje drži drugo mjesto. Platforma Možemo! ima devet posto. Most je na četvrtom mjestu sa 7,3 posto potpore. Domovinski pokret čvrsto drži svoje peto mjesto.

Možemo reći da je sve u rangu prošloga mjeseca, a promjene su unutar statističke pogreške, jedan posto gore ili dolje. Idući mjeseci trebali bi pokazati možemo li govoriti o trendu ili ne.

Stranke koje ne prelaze izborni prag, a imaju više od jedan posto podrške su: HSU, HSS, HNS, Centar, Socijaldemokrati hrvatske, Hrvatski suverenisti, Odlučnost i pravednost, HSP.

Velika je i dalje baza neodlučnih birača – ima ih 17,3 posto. To je svakako grupacija koja bi mogla utjecati na rezultate izbora. Tko će uspjeti najviše motivirati, tek ćemo vidjeti. Znamo da ih u odnosu na prošli mjesec nitko nije pretjerano impresionirao, tj. broj im se nije smanjio.

Što građani misle o smjeru kojim Hrvatska ide?

Optimizam građana, nakon blagog pozitivnog rasta u travnju, u svibnju se vratio na razinu iz ožujka i veljače. Da je smjer kojim zemlja ide pogrešan, kaže 69 posto ispitanika, a da je dobar, smatra njih 20 posto. Ni pozitivan ni negativan komentar nema 11 posto ispitanih.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Ocjena smjera kojim Hrvatska ide (Foto: DNEVNIK.hr)

Udio građana koji podržavaju rad Vlade ovaj je mjesec nešto niži nego u travnju, odnosno 28 posto, a njezin rad ne odobrava 64 posto. "Ni da ni ne" kad je o potezima Vlade riječ kaže osam posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija prva crta obrane HDZ odbrusio Milanoviću zbog napada na premijera: "Očekivano, sitni zavidnik"

U posljednja je dva mjeseca rejting predsjednika Milanovića – zacementiran. Drugim riječima, ponovno kod 53 posto ispitanika nema podršku za svoj rad. Kod njih 38 posto potpora mu je i ovaj mjesec neupitna, a devet posto njih nije ni za ni protiv.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Podrška radu predsjednika Milanovića (Foto: DNEVNIK.hr)

Milanović najpopularniji, a Pupovac na dnu

Kada je o dojmu riječ, predsjednik Zoran Milanović i dalje je prvi na ljestvici. Slijedi ga Tomislav Tomašević, zatim Božo Petrov. Četvrti je Ivan Penava, a peti Andrej Plenković.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Najpopularniji političari (Foto: DNEVNIK.hr)

S druge strane, ljestvicu negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac. Premijer Plenković i tu je u prvih pet. Slijede Hrvoje Zekanović, Gordan Jandroković i Zlatko Hasanbegović.

Novi Crobarometar, ilustracija Crobarometar: Najmanje popularni političari (Foto: DNEVNIK.hr)

Školskim rječnikom, građani su rad Vlade ocijenili s 2,37, rad predsjednika s 2,68, a Hrvatskom saboru dali su ocjenu 1,98.

Pročitajte i ovo Energenti padaju, hrana raste - 4 Prijetnje pucanj u prazno Cijene energenata padaju, zašto ne padaju cijene hrane? Evo što rade druge zemlje

Prema istraživanju, najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija, zatim životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo. Među aspektima života građani su najbolje ocijenili sigurnost i obrazovni sustav, a najlošije rad političara i sudova.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. svibnja na 992 punoljetna građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene