Onečišćen zrak u Zagrebu, ministar Tomislav Ćorić
Onečišćen zrak u Zagrebu, ministar Tomislav Ćorić Foto: Duško Jaramaz, Luka Stanzl/Pixsell

Tomislav Ćorić uoči sjednice Vlade izjavio je kako je javnost o onečišćenom zraku u Zagrebu obaviještena na vrijeme te da on kao ministar ne može ništa napraviti. No dugoročno, poručio je, svi možemo nešto učiniti.


Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila dijelove Zagreba, no istaknuo je da se kratkoročno u vezi s tim ne može napraviti ništa.

Vezani članci Popravak vrelovoda, ilustracija Zagreb: Nekoliko kvatrova bez tople vode zbog puknuća vrelovoda Djeca ispred zagrebačke Osnovne škole Nikole Tesle - 2 Grad Zagreb nastavlja rat s Divjak: ''Škole ne trebaju slijediti njezine usmene upute, nisu u skladu s preporukama''

"Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku", izjavio je Ćorić uoči sjednice Vlade.

Ustvrdio je da je javnost o lošoj kvaliteti zraka na vrijeme obaviještena.

Ništa izvan godišnjih gabarita

"Ovo nije ništa što je izvan standardnih godišnjih gabarita, jednostavno imate određen broj dana tijekom godine kada je magla i atmosferske su prilike takve da i zima i ogrjevna sezona utječu na to da je količina i koncentracija PM10 čestica iznad graničnih vrijednosti", rekao je Ćorić.

Dodao je kako u vezi s tim kao ministar zaštite okoliša ne može ništa. "Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje", dodao je.

Napomenuo je je kako je od energije koju trošimo čak 30 posto iz obnovljivih izvora energije. "Mi smo tu daleko iznad europskog prosjeka", naglasio je Ćorić.

Dodatni razgovori sa Slovenijom oko otpada iz NE Krško

Nije precizirao kada će javnost znati gdje će Hrvatska skladištiti svoj nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško. "U narednom razdoblju, a ovo je treća revizija, riječ je o tehničkim detaljima, o pitanjima koja su dogovorena i usklađena između hrvatske i slovenske strane i tu nema prijepora", rekao je ministar.

Dogovor hrvatske i slovenske strane o zajedničkom odlaganju na području Vrbine u Sloveniji nije urodio plodom, a Ćorić kaže da su spremni ići u smjeru alternativnog rješenja. "Otvorit ćemo mogućnost dodatnih razgovora sa slovenskom stranom u narednom razdoblju", dodao je.

Kratko je komentirao kako nije do kasno u noć gledao saborsku raspravu o opozivu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, no istaknuo je da će HDZ nakon svojih unutarstranačkih izbora "izaći samo jači". "Vidim iz medijskih najava da će izbori biti u redovnom roku, trenutak raspisivanja je nebitan", zaključio je Ćorić. (Hina)