Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA Dnevnik Nove TV

HGSS-ovci koji su spasili strane planinare u Nacionalnom parku Paklenica: "Čuli su se jauci i povici... To su veliki gubici krvi"

Aktualno Galerija Mario Golem Mario Golem Foto: DNEVNIK.hr Mario Golem i Alen Turkalj Mario Golem i Alen Turkalj Foto: DNEVNIK.hr Alen Turkalj Alen Turkalj Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr +0 HGSS pomaže planinarima Galerija 1/5 >>
Ekipa HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica spasila je u petak šestero stranih planinara na koje je pao dio stijene. Dva su muškarca teže ozlijeđena. Jedan od njih je prebačen helikopterom s prijelomima i u stanju šoka u vojnu bazu Zemunik, odakle je prevezen na hitnu. U akciji su sudjelovali članovi GSS-a iz Ogulina, Bjelovara, Zadra i Zagreba. Inače, i danas tijekom obilaska mjesta nesreće HGSS-ovci naišli su na dječaka koji se malo natukao tijekom spuštanja.

Iz Nacionalnog parka Paklenica uživo u Dnevnik Nove TV javila se reporterka Sanja Vištica koja je razgovarala s članovima HGSS-a Alenom Turkaljom i Mariom Golemom.

Gospodin koji je najteže ozlijeđen i koji zadobio otvoreni prijelom natkoljenice je u zadarskoj bolnici. Operiran je, dobro se oporavlja i u nedjelju će kući, javila je Vištica koja je članove HGSS-a pitala kako je teklo spašavanje.

Turkalj kaže kako su dojavu od Centra 112 dobili u jutarnjim satima, u 11:45.

"Centar 112 zatrpali su pozivima usputni penjači i šetači jer su čuli da se nešto dogodilo, da je bio odron kamenja, koji se naravno i čuo. Čuli su se jauci i povici. Svatko tko se našao na putu i imao signala, pozivao je Centar 112", kazao je Turkalj.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja HGSS-a - 1 bili u grupi turista Stradali u odronu kamenja: HGSS izvukao dvoje ozlijeđenih stranaca iz kanjona Velike Paklenice

U petak je u kanjonu bila dežurna ekipa HGSS-a iz stanice Ogulin s četiri člana i Mario Golem iz stanice Bjelovar, dodao je Turkalj.

"Troje članova je već u 12:15 bilo na mjestu nesreće. Kolega i ja smo čekali u podnožju, u našem takozvanom bunkeru, u oružarnici, da dobijemo dojavu što nam još treba od opreme jer smo imali dojavu da su ozljede dosta teške", opisao je Turkalj te dodao kako su u 12:15 dobili dojavu i pripremili druga nosila i drugi medicinski ruksak te ostale potrepštine.

Golem je kazao kako su unesrećeni dobili teške, po život opasne ozljede. "To su veliki gubici krvi i tu je vrijeme jako bitno da se ozlijeđena osoba što prije transportira u hitnu medicinsku pomoć i u bolnicu", rekao je.

Pročitajte i ovo Brodolomci - 1 Uhvatilo ih nevrijeme FOTO Spasiocima na moru pune ruke posla: Među brodolomcima i djeca, Ministarstvo uputilo važan apel

Stalno šaljete upozorenja da se ne penje u japankama, u neadekvatnoj obući, ali danas smo vidjeli da se ljudi penju s dvogodišnjim djetetom u naručju. Imaju li vaša upozorenja odjeka, pitala je reporterka.

"Mi stalno preventivno djelujemo. Ima odjeka, primijetili smo da je mnogo naših domaćih planinara krenulo u planinarske škole i zna se ponašati u planinama", kazao je Golem i još jednom apelirao na oprez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene