Ekipa HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica spasila je u petak šestero stranih planinara na koje je pao dio stijene. Dva su muškarca teže ozlijeđena. Jedan od njih je prebačen helikopterom s prijelomima i u stanju šoka u vojnu bazu Zemunik, odakle je prevezen na hitnu. U akciji su sudjelovali članovi GSS-a iz Ogulina, Bjelovara, Zadra i Zagreba. Inače, i danas tijekom obilaska mjesta nesreće HGSS-ovci naišli su na dječaka koji se malo natukao tijekom spuštanja.

Galerija Mario Golem Mario Golem i Alen Turkalj Alen Turkalj +1 Sanja Vištica

Iz Nacionalnog parka Paklenica uživo u Dnevnik Nove TV javila se reporterka Sanja Vištica koja je razgovarala s članovima HGSS-a Alenom Turkaljom i Mariom Golemom.

Gospodin koji je najteže ozlijeđen i koji zadobio otvoreni prijelom natkoljenice je u zadarskoj bolnici. Operiran je, dobro se oporavlja i u nedjelju će kući, javila je Vištica koja je članove HGSS-a pitala kako je teklo spašavanje.

Turkalj kaže kako su dojavu od Centra 112 dobili u jutarnjim satima, u 11:45.

"Centar 112 zatrpali su pozivima usputni penjači i šetači jer su čuli da se nešto dogodilo, da je bio odron kamenja, koji se naravno i čuo. Čuli su se jauci i povici. Svatko tko se našao na putu i imao signala, pozivao je Centar 112", kazao je Turkalj.

Akcija spašavanja HGSS-a - 1 Stradali u odronu kamenja: HGSS izvukao dvoje ozlijeđenih stranaca iz kanjona Velike Paklenice

U petak je u kanjonu bila dežurna ekipa HGSS-a iz stanice Ogulin s četiri člana i Mario Golem iz stanice Bjelovar, dodao je Turkalj.

"Troje članova je već u 12:15 bilo na mjestu nesreće. Kolega i ja smo čekali u podnožju, u našem takozvanom bunkeru, u oružarnici, da dobijemo dojavu što nam još treba od opreme jer smo imali dojavu da su ozljede dosta teške", opisao je Turkalj te dodao kako su u 12:15 dobili dojavu i pripremili druga nosila i drugi medicinski ruksak te ostale potrepštine.

Golem je kazao kako su unesrećeni dobili teške, po život opasne ozljede. "To su veliki gubici krvi i tu je vrijeme jako bitno da se ozlijeđena osoba što prije transportira u hitnu medicinsku pomoć i u bolnicu", rekao je.

Brodolomci - 1 FOTO Spasiocima na moru pune ruke posla: Među brodolomcima i djeca, Ministarstvo uputilo važan apel

Stalno šaljete upozorenja da se ne penje u japankama, u neadekvatnoj obući, ali danas smo vidjeli da se ljudi penju s dvogodišnjim djetetom u naručju. Imaju li vaša upozorenja odjeka, pitala je reporterka.

"Mi stalno preventivno djelujemo. Ima odjeka, primijetili smo da je mnogo naših domaćih planinara krenulo u planinarske škole i zna se ponašati u planinama", kazao je Golem i još jednom apelirao na oprez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju