Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvatilo ih nevrijeme

FOTO Spasiocima na moru pune ruke posla: Među brodolomcima i djeca, Ministarstvo uputilo važan apel

Brodolomci - 1
Brodolomci - 1 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Aktualno Galerija Brodolomci - 4 Brodolomci - 4 Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Brodolomci - 3 Brodolomci - 3 Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Brodolomci - 2 Brodolomci - 2 Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture +0 Brodolomci - 1 Galerija 1/4 >>
U samo dva dana na moru je obavljeno više potraga i spašavanja brodolomaca. Tim je povodom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo važno upozorenje.

U proteklih 48 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je nekoliko akcija traganja i spašavanja u više područja nadzora sigurnosti plovidbe, prema posadama i plovilima u pogibeljnim situacijama, tijekom i nakon nevremena na moru, od kojih izvještavamo o četirima događajima, navode u Ministarstvu.

Brodolomci kod Vrbnika

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Policajci spašavali migrante iz nabujale Save - 3 Akcija u čamcima FOTO Policajci spašavali migrante iz nabujale Save, zapeli na otoku usred rijeke

Prva spasilačka akcija izvršena je u utorak na području nadzora Lučke kapetanije Rijeka prema četveročlanoj obitelji, čija manja brodica pod udarima bure nikako nije mogla isploviti iz uvale nedaleko od Vrbnika.

Oko 19:40 u spašavanje je angažiran brod Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka), koji se u trenutku dojave nalazio najbliže dojavljenoj poziciji.

Nedugo potom posada policijskog broda pronašla je četveročlanu obitelj, državljane Republike Slovenije, koji su uspjeli izaći na obližnju obalu, no zbog pličine i nepovoljnih vremenskih uvjeta policajci nisu bili u mogućnosti doploviti dovoljno blizu, stoga je iz MRCC-a Rijeka brodolomcima poručeno da pričekaju kopneno spašavanje.

Kopneno spašavanje organizirano je u suradnji s pripadnicima HGSS-a Rijeka, koji su ih pronašli u 1:05, pregledali i nakon što su utvrdili kako nema ozlijeđenih - ispratili ih do polazišnog mjesta, čime je ova akcija uspješno završena.

Veslači SUP-ova u Podvelebitskom kanalu

MRCC Rijeka zaprimio je utorak u 20:00 poziv očevica o dvoje veslača na SUP-ovima kod uvale Šugarica, u Podvelebitskom kanalu, koji su u trenutku dojave nekontrolirano plutali nošeni jakim udarima bure prema otoku Pagu.

Odmah po dojavi u akciju traganja i spašavanja angažirani su službenici mjesno nadležne Lučke ispostave Starigrad – Paklenica, koji ubrzo pronalaze dvojac na SUP-ovima, državljane Republike Njemačke, ukrcavaju ih na spasilačku brodicu neozlijeđene, ali iscrpljene i prevoze ih u Starigrad.

Po pristajanju jedna od spašenih osoba službenicima Ispostave izjavljuje da je neplivač, čime je akcija uspješno i sretno završena.

Lakše ozlijeđena djevojčica u sudaru dvije brodice

Službenici Lučke kapetanije Pula izvijestili su MRCC Rijeka o poduzetoj akciji spašavanja prema osobama i plovilima koji su sudjelovali u pomorskoj nesreći u srijedu oko 12:30 ispred Rta Muzilj, kod Pule.

Na plovilima je u trenutku pomorske nesreće boravilo ukupno osam osoba, svi državljani Republike Slovenije, među kojima je jedno maloljetno dijete zadobilo lakše tjelesne ozljede i ubrzo su ga zdravstveno zbrinuli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula.

Naime, pomorska nesreća dogodila se uslijed sudara dva plovila pod zastavom Republike Slovenije, u kojemu su oba plovila pretrpjela materijalna oštećenja, u predjelu trupa iznad razine mora.

Inspekcijskim pregledom službenici Lučke kapetanije Pula kao uzrok pomorske nesreće utvrdili su nepoštivanje pravila za izbjegavanje sudara na moru od strane jednog voditelja plovila, kojemu će iz nadležnosti Lučke kapetanije Pula biti izdan prekršajni nalog.

Brodolomci kod Oliba

U srijedu u popodnevnim satima u MRCC-u Rijeka zaprimljena je dojava očevidaca o uočenim signalnim raketama, dok je istovremeno registriran radiosignal (radiofar označivač položaja u nuždi / EPIRB), odaslan s plovila imena Oktant.

Na plovilu s francuskom zastavom bila su četiri člana posade, od kojih dvoje maloljetne djece. Katamaran se prevrnuo na poziciji između otoka Planik i Olib te je odmah po dojavi u koordiniranu akciju traganja i spašavanja upućen spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar).

S obzirom na to da je netom nakon početka traganja u MRCC Rijeka zaprimljen poziv očevica o dvoje veslača SUP-ova u moru ispred Privlake, službenici Lučke kapetanije Zadar preusmjereni su u traganje u tome području.

Policajci su po dolasku na poziciju prevrnutog katamarana četveročlanu obitelj brodolomaca izvukli iz mora. Svi četvero su državljani Republike Francuske, prevezeni su u Zadar, gdje su ih u preventivnu zdravstvenu obradu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, čime je spasilačka akcija uspješno završena.

Službenici Lučke kapetanije Zadar po završetku traganja za veslačima SUP-ova, nakon što nisu pronađeni i nakon što nisu zaprimljene dojave o nestalima, na poziciji prevrnutog katamarana obavili su očevid, utvrdili da nema onečišćenja mora i vlasniku naložili žurno komercijalno uklanjanje plovila, koje predstavlja potencijalnu sigurnosnu opasnost za pomorski promet tim područjem.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar jučer je putem Obalne radiopostaje, ORP Rijeka - radio odaslana obavijest o poziciji katamarana svim sudionicima u pomorskom prometu.

Apel prema nautičarima i rekreativcima na moru

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture apelira na savjesno pridržavanje propisa o sigurnoj plovidbi, praćenju vremenskih prognoza i provjere adekvatne opremljenosti plovnih objekata prije plovidbe kako bi se spriječile neželjene pomorske nezgode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene