Otkad su na snagu stupila nova pravila inspektori su proveli 200 inspekcija.


Čitate li što kupujete? Otkad su na snagu stupila pravila po kojima deklaracije moraju biti čitljivije i sadržajnije, inspektori su proveli oko 200 inspekcija i nisu pronašli nepravilnosti. I nama su pokazali na što sve moramo obratiti pozornost.

Vezani članci Ilustracija Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru Užasna hrana Cure se požalile: ''Tražila sam dečka da napravi ručak, a dobila sam... ovo''

U šarenoj ponudi za dobar odabir, trebaju pomoći deklaracije koje odnedavno moraju drugačije izgledati. Inspektorice ministarstva poljoprivrede pokazale su nam na što obratiti pozornost.

Slova moraju biti najmanje 1,2 milimetra, a alergeni trebaju biti označeni drugačije. I smrznuto će se meso morati drugačije označavati.

Mijenjaju se pravila za deklaracije proizvoda koji sadrže meso

'Novine se odnose na označavanje smrznutog mesa gdje se mora navesti datum smrzavanja, i to za smrznuto meso, smrznute mesne pripravke i smrznute neprerađene pripravke ribe', objasnila nam je Zvjezdana Šišak, inspektorica Ministarstva poljoprivrede.

Otkad vrijede nova pravila pregledano je oko 500 proizvoda,no manjkavosti nisu uočene.

Ukoliko prilikom kupnje uočite da deklaracije ne udovoljavaju novim pravilima, obratiti se možete inspekciji ministarstva poljoprivrede. Kazne nisu male.

Možete li vi ovo pročitati?

'Raspon kazni ovisi o prekršaju, ali je od 10 do 100 tisuća kuna', rekla nam je inspektorica Lidija Mandić Granoić.

No, na tržištu se još mogu naći i proizvodi sa starim deklaracijama. Smiju se prodavati do isteka zaliha.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju