Cijene jabuka i krušaka povećale su se za 40 posto, no tu nije kraj. Domaće voće poskupjet će još više u mjesecima koji dolaze.

Galerija


Kilogram jabuka danas košta 14 kuna, što je 40 posto više nego lani.

Vezani članci Slika nije dostupna Potvrđeno: Cijene voća i povrća zbog rekordnih prirodnih nepogoda ove će godine dramatično rasti Slika nije dostupna Azerbajdžan će o voćarstvu učiti od našeg stručnjaka

"U Hrvatskoj više nema jabuka i ja većinom prodajem jabuke iz Poljske. U nabavi ih plaćamo 10 kuna plus PDV, znači 12 kuna, a mi ju prodajemo po 14", rekla je Vera, prodavačica na tržnici.

Poskupjele su i jabuke i kruške, ističu iz Hrvatske voćarske zajednice. Jabuke su lani stajale 10 kuna po kilogramu, a danas od 13 do 20 kuna. Kilogram krušaka je prošle godine stajao najviše 13 kuna, a danas košta od 16 do 20 kuna. A bit će još skuplje.

Poskupjele jabuke i kruške (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Poskupjele jabuke i kruške (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

"Do prve berbe jabuka i krušaka, koja će biti početkom srpnja, cijene će porasti još minimalno 25 do 30 posto", rekao je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Kilogram grčkih jagoda iznosi 20 kuna, što je gotovo jednako kilogramu svinjskog buta. Domaća proizvodnja je nedovoljna, a voća nema ni drugdje u Europi, ističu voćari. Cijene rastu, ali kvaliteta pada.

"Kad vidimo da ima trule fleke znamo da je to voće zapravo bezvrijedno. Takve su prošle godine bile pet do pet i pol kuna", rekao je Ivković.

Za takvo stanje Ivković krivi neuređenu proizvodnju i tržište voća u Hrvatskoj, a dok se to ne popravi ni cijene neće biti bolje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr