Iako su trajale samo nekoliko dana, temperature ispod minus 20 i ledena kiša napravile su štetu u voćnjacima i povrtnjacima. Točni razmjeri bit će poznati nakon topljenja leda, no uzgajivači već najavljuju manjak domaćeg ranog voća, špinata i salate.

Galerija


Blaga zima potjerala je vegetaciju, a onda je voćnjake okovao led. Stradale su rane sorte. Na mjestima gdje se trebalo razviti voće smrznuti su pupovi. Razmjer štete tek treba utvrditi, a posljedice će osjetiti i kupci.

Vezani članci Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6 Korona iznjedrila i pravi hit: Doznajte kako do svježeg voća i povrća na vlastitom balkonu. I to dvaput brže nego u klasičnom vrtu Dostava hrane Kakvom se to magijom služe OPG-ovi? Dostavili jagode veličine šake i banane veličine podlaktice

Sve će se odraziti i na cijene koje su u mnogim gradovima već skočile. "Sigurno su nektarine jako stradale, breskve i rane sorte kajsija. Jako su se otvorili pupovi u ranim sortama krušaka", govori voćar Stjepan Zorić.

Minusi dižu cijene voća i povrća (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Minusi dižu cijene voća i povrća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Zbog polarnog vala domaća hrana bit će skuplja i u drugim gradovima, a zbog snježnog pokrivača u ožujku kasnit će i sjetva. A ono čega će manjkati nadomjestit će uvoz.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr