Iznenadit ćete se kad saznate tko u EU najviše proizvodi voća i povrća.


Jabuke u Europi najviše proizvode Poljska, Italija i Francuska. Zanimljivo da se svaka četvrta europska jabuka proizvede u Poljskoj. Hrvatska je tu na 16. mjestu.

Što se tiče breskvi - najviše ih proizvode Španjolci. Potom Talijani pa Grci. Šansa da naletite na Hrvatsku su 1 : 11.

Vezani članci Oni žive! (Foto: brightside.me) - 7 Ovako nešto ne može postići ni genetski inženjering, voće i povrće oživjelo im pred očima Slika nije dostupna Pankretić: Domaćom proizvodnjom ne zadovoljava se ni polovica potreba za voćem i povrćem

Među najvećim proizvođačima jagoda su ponovno Španjolska, pa opet - Poljska, ali, zanimljivo i Njemačka. Naša proizvodnja koja je uglavnom za izvoz je tek 21.

Poljska je, zanimljivo prva i po proizvodnji višnje, slijede je Italija i Španjolska. Hrvatska je 15.

Rajčice koju kupujete u trgovinama, najveća je šansa da su iz Italije, Španjolske i Portugala. Mi smo zauzeli 16. mjesto.

Španjolska je prva u Europi po proizvodnji krastavaca, a ako ste mislili da Poljska nema velike količine povrća, varate se. Ona je druga, a Nizozemska treća. Hrvatska 20.

Ujedinjeno Kraljevstvo proizvodi najviše mrkve, a nakon Brexita, na to bi mjesto mogla doći, zanimljivo ponovno Poljska koja je sada na drugom mjestu. I treća Nizozemska. 21. mjesto je rezervirano za Hrvatsku.

Vidjeli smo dakle, nismo na samom dnu, ali smo u onom donjem dijelu ljestvice.