Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić najavio je u subotu da će sljedeći tjedan vlada usuglasiti nove trošarine na alkohol i alkoholne prerađevine, ali bez iznošenja konkretnih brojki.


Marić je rekao da postoji obveza donošenja podzakonskih akata o trošarinama na alkohol i alkoholne prerađevine, duhan i bezalkoholna pića.

Vezani članci Ministar Zdravko Marić Marić otkrio koliko bi kutija cigareta mogla poskupjeti. O mjerama pomoći za poduzetnike: "Vrlo vjerojatno će biti nastavljene..." Košarica (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Uskoro skuplji alkohol, cigarete i neki sokovi: Proizvođači ne otkrivaju cijene, gospodarstvenici kritiziraju veće trošarine

O tome se vode razgovori s predstavnicima industrije, konkretno, s proizvođačima alkoholnih pića.

"Pri tome uzimamo u obzir fiskalne, zdravstvene i gospodarske elemente, ali i činjenicu da Hrvatska ima najdulju vanjsku granicu EU-a, dakle pitanje prekogranične trgovine. Taj je dijalog u tijeku i očekujem da ćemo tijekom sljedećeg tjedna na razini vlade usuglasiti te brojke i nakon toga to uputiti u javno savjetovanje. Žao mi je što se i drugi sudionici tih sastanaka nisu držali dogovora da ne izlazimo u javnost dok se sve ne dogovorimo", rekao je Marić u Bruxellesu, gdje je s premijerom Andrejem Plenkovićem sudjelovao na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Marić nije htio iznositi konkretne brojke o tome koliko bi se povećale trošarine, "ali ne očekuje da bi trebalo doći do značajnih podrhtaja na tržištu i što se tiče proizvođača i potrošača". (Hina)