Mnogi vozači nisu s oduševljenjem dočekali novo poskupljenje goriva. Žale se na nove cijene goriva, a litra benzima prešla je cijenu od 10 kuna. Nova TV je provjerila što o ovom poskupljenju misle građani te plaćaju li manje barem one proizvode na koje je Vlada od početka ove godine spustila PDV.

Galerija


Spremnik supera je tako skuplji za 6,5 kuna. Benzinska su goriva tako 10 kuna i 10 lipa, dizelska 9 kuna i 82 lipe, a autoplin je pojeftinio.

Vezani članci Ivo Bićanić, ekonomist Stručnjak upozorava: Reforme nisu uspješne, u Hrvatskoj se teret koronašoka prebacuje na buduće generacije Slika nije dostupna Dva ministra suprotno o istom: 'Ovo govori više o rogovima u vreći nego da Vlada zna kuda ide'

"Barel ide dolje, znači i gorivo bi trebalo ići dolje. Malo logike. Ali stvarno, gdje počinje Hrvatska, prestaje logika", kaže Željko.

"Još malo i vratit ćemo se na magarce, na tovare. Nikakvi auto pa tko će to održavati, preskupo je", kaže Josip.

Ni hrana nije jeftina. Cijene proizvoda na koje je od nove godine snižen PDV, u siječnju su prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u odnosu na isto razdbolje lani, kao na klackalici – nešto gore, nešto dolje. Tako, meso je jeftinije 3,5, a voće za 10 posto. Riba je skuplja za dva, a povrće za 4,6 posto.

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever poziva građane na oprez prilikom kupnje.

"Kupci će vrlo lako prepoznati tko je spustio cijene i napustiti onog tko je pokušao loviti u mutnom, a i mi preporučamo građanima da širom otvore oči i provjere cijene", kaže Sever.

Najveći trgovački lanci kažu za Dnevnik Nove TV da su spustili cijene za u prosjeku 10 posto. Potvrđuju to i u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Naime, direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić pojašnjava što se krije iza smanjenja cijena u trgovinama.

"Ako i vidimo smanjenje u trgovini, koje potrošač ne očekuje da će biti dovoljno veliko i u cijelom tom distributivnom lancu, krije se tajna zašto je to tako, iako se vidi da su cijene da ne određene kategorije snižene", pojašnjava Ravlić.

Iako je došlo do pojeftinjenja određenih namirnica u trgovinama, cijena mlijeka će zasigurno rasti. Razlog tomu je povratak nakande od 50 lipa za plastične boce.

"To možda ne izgleda kao poskupljenje i prezentira se kao da nije, ali je jer vi u trenutku kupnje morate imati tih 50 lipa. Ono što brine mliječnu industriju je to da će se potrošač okrenuti jeftinijim proizvodima iz uvoza", kaže Dalibor Jand iz Cromilka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr