Sniženje PDV-a na dio hrane, pelene i lijekove od iduće godine glavni je adut Vlade za lakši život građana. No hoće li doista doći do nižih cijena ovisi o volji trgovaca.

Galerija


Zbog nižeg PDV-a voće i povrće bi od Nove godine trebalo pojeftiniti. Primjerice, kilogram jabuka koje danas stoje 7 kuna pojeftinile bi za 63 lipe, zelena paprika od 20 kuna po kilogramu za kunu i 92 lipe.

Vezani članci Naplatna postaja (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Dobre vijesti za vozače! Cestarine od nedjelje ponovno jeftinije U Hrvatskoj znatno poskupjelo povrće (Foto: Dnevnik.hr) Drastičan rast cijena povrća, na mnogim tržnicama skuplje i od mesa: "Postoje načini kako se tome može doskočiti"

Građani i dalje ne vjeruju u takav scenarij.

Kilogram svinjetine od 28 kuna po kilogramu mogao bi biti dvije kune i 70 lipa jeftiniji. Junetina koja stoji 54 kune po kilogramu, 5 kuna i 20 lipa jeftinija dok bi kilogram piletine po 24 kune pao za 2 kune i 30 lipa. Iz mesne industrije kažu sve će ovisiti o trgovcima.

"Proizvođači zaista nemaju više prostora da smanje cijene s obzirom na volatilnost tržišta. Cijene svinjskog mesa su izuzetno niske", kaže Branko Bobetić iz Udruženja Croatiastočar.

Trgovci uvjeravaju da će zaista toliko sniziti cijene kada se snizi PDV.

"Dovoljno je da samo jedna članica, jedan trgovac spusti cijenu, spustit će i svi ostali", uvjerava Drago Munjiza, član Upravnog odbora Lonie.

Kupci su kontrola

Država trgovce ne može na to natjerati niti postoji državna kontrola hoće li zaista sniziti cijene, no trgovci tvrde da su tržište i sami kupci dovoljno dobra kontrola.

"Ljudi pamte pedesetak bitnih proizvoda, uvijek u kategoriji voća i povrća, mesa, pelena pa možda i peciva. Napamet znaju u biti koliko što košta i koliko što košta u kojoj sezoni", kaže Munjiza.

Kod bezreceptnih lijekova - oni protiv boli i za snižavanje temperature koji stoje od 25 do 40 kuna - trebali bi pojeftiniti za 4 do 6 kuna. Kapi za nos od 50 kuna za 7 kuna, a isto toliko i pastile za grlo.

"Imate ulaznu cijenu, PDV i preporučenu maržu koja je fiksirana i preporučena u svim ljekarnama, tako da ovaj dio 25 na pet će se osjetiti na maloprodajnoj cijeni lijeka", kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pelene bi trebale i pojeftiniti od dvije i pol pa do 24 kune no iz Udruge Rode upozoravaju da dječja hrana nije pojeftinila kada je država snizila PDV. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr