Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 posto niže cijene

Smanjenje stope PDV-a: U novu godinu ulazimo s nižom cijenom stotina artikala, doznajte što sve pojeftinjuje

Niže cijene voća i povrća, mesa, ribe i jaja (Foto: Vijesti u 17 h) - 1
Niže cijene voća i povrća, mesa, ribe i jaja (Foto: Vijesti u 17 h) - 1 Vijesti u 17 h
Aktualno Galerija Niže cijene voća i povrća, mesa, ribe i jaja (Foto: Vijesti u 17 h) - 1 Niže cijene voća i povrća, mesa, ribe i jaja (Foto: Vijesti u 17 h) - 1 Foto: Vijesti u 17 h +0 Niže cijene voća i povrća, mesa, ribe i jaja (Foto: Vijesti u 17 h) - 2 Galerija 1/2 >>
Zbog uvođenja stope PDV-a od 13 posto na te proizvode, trgovački su lanci snizili cijene stotina artikala. Niže su i cijene lijekova bez recepta, a u Vladi su zadovoljni prvim učincima.

Prvog radnog dana nove godine hrvatske potrošače u trgovinama su dočekale niže cijene voća i povrća, svježeg mesa, ribe i jaja. Uz ove prehrambene proizvode, od danas su niže i cijene lijekova bez recepta.

Pročitajte i ovo Mljekari traže niže poreze - 2 Skuplji proizvodi Cijene rastu, a domaća proizvodnja iz godine u godinu - pada: "Krave smo lani prodali u Hercegovinu" Hrvoje Krešić Rebalans proračuna Kome je inflacija majka, a kome maćeha: Državna blagajna puna, građanima cijene nikad veće

"Pad cijena za 10 posto vidimo već sada kroz kataloge. Trgovački lanci reklamiraju niže cijene i to bi trebalo doprinijeti povećanju potrošnje svih vrsta mesa, ali i smanjenju sivog tržišta", rekao je Branko Bobetić iz Croatiastočara. A one su u nas, gleda li se ostatak Europske unije, kažu u Croatijastočaru, već na nižoj razini.

Cijene nisu spuštali na pulskoj tržnici, kažu prodavači voća i povrća. No nije isto s bezreceptnim lijekovima, na koje se također primjenjuje niži PDV. ''To je dobra stvar koja se dogodila i očekujem da će lijekovi pojeftiniti, oko 20 posto onih koji nisu na recept'', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar financija zaodovoljan je prvim učincima. ''Tržište maloprodaje hrane je visoko konkurentno i stalno smo isticali da uz ovu, ne malu korekciju s 25 na 13, očekujemo da će tržište učiniti svoje i čini se da se to upravo i događa'', smatra ministar Zdravko Marić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene