Zbog uvođenja stope PDV-a od 13 posto na te proizvode, trgovački su lanci snizili cijene stotina artikala. Niže su i cijene lijekova bez recepta, a u Vladi su zadovoljni prvim učincima.

Galerija


Prvog radnog dana nove godine hrvatske potrošače u trgovinama su dočekale niže cijene voća i povrća, svježeg mesa, ribe i jaja. Uz ove prehrambene proizvode, od danas su niže i cijene lijekova bez recepta.

Vezani članci Poslodavci traže manji PDV - 5 Frizeri, ugostitelji i fitness centri traže manji PDV. Ekonomska stručnjakinja: "Kad snizite jednom, otvarate Pandorinu kutiju" Kutija cigareta, ilustracija Loše vijesti za sve koji cigarete kupuju preko granice: Uskoro više nećete moći unijeti cijelu šteku

"Pad cijena za 10 posto vidimo već sada kroz kataloge. Trgovački lanci reklamiraju niže cijene i to bi trebalo doprinijeti povećanju potrošnje svih vrsta mesa, ali i smanjenju sivog tržišta", rekao je Branko Bobetić iz Croatiastočara. A one su u nas, gleda li se ostatak Europske unije, kažu u Croatijastočaru, već na nižoj razini.

Cijene nisu spuštali na pulskoj tržnici, kažu prodavači voća i povrća. No nije isto s bezreceptnim lijekovima, na koje se također primjenjuje niži PDV. ''To je dobra stvar koja se dogodila i očekujem da će lijekovi pojeftiniti, oko 20 posto onih koji nisu na recept'', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar financija zaodovoljan je prvim učincima. ''Tržište maloprodaje hrane je visoko konkurentno i stalno smo isticali da uz ovu, ne malu korekciju s 25 na 13, očekujemo da će tržište učiniti svoje i čini se da se to upravo i događa'', smatra ministar Zdravko Marić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr